ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

12.10.15

10/01/1899 - Ισχυρός σεισμός ισοπεδώνει το Σκάρμιγκα

Η πρώτη ολική καταστροφή του χωριού μας έγινε από τις ορδές του Ιμπραήμ τον Μάιο του 1825 . 
  Μετά την απελευθέρωση άρχισε η ανοικοδόμηση ,ακολούθησαν τα αιματηρά γεγονότα της στασίασης των κατοίκων εναντίον του Όθωνα ,η καταστολή ,η προσφυγιά και ο επαναπατρισμός γύρω στα 1860.
 Το χωριό μας οικοδομήθηκε και πάλι. 
Πριν κλείσει όμως ο αιώνας τον κύκλο του στις 10/01/1899 ,μέσα στην καρδιά του χειμώνα ,το κτύπησε μια ακόμα ολοκληρωτική καταστροφή .
Ηταν 21.30 της 10/01/1899 το κρύο και η παγωνιά αφόρητη,ένας υπόκωφος ήχος ,ένα βουητό και η Γή άρχισε να τρέμει,οι κάτοικοι έντρομοι πετάχτηκαν έξω στις αυλές και στα σοκάκια,τα σπίτια άρχισαν να καταρρέουν ,ακολούθησε μια δεύτερη δόνηση ποιο ισχυρή στις 21.36 όλα τα σπίτια κατέρρευσαν θάβοντας μέσα στα ερείπια το βιό τους και μαζί τα ονειρά τους .

Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική και τα 70 σπίτια του χωριού κατέρρευσαν ,ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί με ποιο ισχυρούς αυτούς που έγιναν στις 21.56 στις 21.58 και στις 22.30.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Πελοπόννησο ,οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας της Πύλου της Μεσσήνης της Καλαμάτας της Τρίπολης του Πύργου έντρομοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ξενύχτησαν στα χωράφια.
Στο Σκάρμιγκα η εικόνα που αντίκρισαν οι κάτοικοι με το φώς της ημέρας που ξημέρωσε ,ήταν εικόνα βιβλικής καταστροφής ,παντού σωροί από ερείπια απεγνωσμένα έψαχναν μέσα στα ερείπια να περισώσουν ότι ήταν δυνατόν από την περιουσία τους.
Τα νερά των πηγών του Πέρα Χωριού και Αγίου Σωτήρος σταμάτησαν να αναβλύζουν ,επανήλθαν μετά από 48 ώρες κατά την διάρκεια ενός ισχυρού μετασεισμού. 

Χαρακτηριστικό της καταστροφής είναι το τηλεγράφημα του Ανθυπολοχαγού Ορφανίδη επικεφαλής του στρατιωτικού αποσπάσματος που έφθασε στην περιοχή για την παροχή βοήθειας ,προς το Υπουργείο των Στρατιωτικών «παρακαλούμεν αποστείλατε άμεσα παντός είδους ξυλεία για την κατασκευή πρόχειρων καταλύμματων». 
Στην ευρύτερη περιοχή ,όλες οι δημόσιες υπηρεσίες σταμάτησαν την λειτουργία τους γιατί τα κτίρια που τις στέγαζαν κατέρρευσαν , μόνο το ετοιμόρροπο τηλεγραφείο της Κυπαρισσίας συνέχιζε την λειτουργία του , για την επικοινωνία με την κεντρική διοίκηση . 
Ο Νομάρχης Μεσσηνίας με τηλεγραφήματα του ζητά επειγόντως από την Κυβέρνηση την άμεση αποστολή αλεύρων και σκηνών για την σίτιση και στέγαση των σεισμοπλήκτων.
Ο Δήμαρχος Βουφράδος , Γ.Τσαπόγας σε επείγον τηλεγραφημά του στη κεντρική διοίκηση αναφέρει :

« Ο σεισμός της παρελθούσης Κυριακής κατέστρεψεν ολοσχερώς το χωρίον του δήμου, Σκαρμιγκα ,κρημνισθεισών απασών των κατοικιών του .
Τα λοιπά χωρία του δήμου υπέστησαν μικράς βλάβας ,παρακαλώ να αποσταλλώσι τάχιστα τα βοηθήματα των κατοίκων οίτινες παραμένουν εις ύπαιθρον» . Οι ζημιές ήταν επίσης μεγάλες στα χωριά της Κυπαρισσίας ,Χαλαζόνι , Κανελλοπλούς και Κατσίμπαλι καθώς και μέσα στην πόλη της Κυπαρισσίας όπου κατέρρευσαν 80 σπίτια και άλλα 70 ήταν ετοιμόρροπα.  Οι ανταποκριτές της εποχής με τηλεγραφήματα τους αναφέρουν ότι παρά την σφοδρή ένταση του σεισμού δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα παρά μόνον τραυματισμοί.  Οι απανωτές σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στα όρη της Κυπαρισσίας ( Αγιά ) και στην Αμυγδαλίτσα .  Το μέγεθος του σεισμού δεν έχει καταγραφεί επίσημα αλλά θεωρείται σαν ένας από τους ποιο ισχυρούς σεισμούς που έχουν γίνει στην χώρα μας.