ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

5.2.13

ΣΚΑΡΜΙΓΚΑΙΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821

ΒΑΓΓΑΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σκάρμιγκα. Με το ξέσπασμα της Επανάστασης δημιούργησε δικό του στρατιωτικό σώμα και έτρεξε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πολιορκία των φρουρίων Πύλου και Μεθώνης.
Στη συνέχεια βρέθηκε στην πολιορκία της Τρίπολης και αργότερα έγινε επικεφαλής αποσπάσματος που έστηνε ενέδρες στα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Γενικά, η προσφορά του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ήταν μεγάλη, γεγονός που αναγνώρισε και η ίδια η πατρίδα, αφού προήχθη μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη της Φάλαγγος μετά την απελευθέρωση. Διετέλεσε, επίσης, πληρεξούσιος της επαρχίας Νεοκάστρου και αργότερα βουλευτής.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 1830, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η στελέχωση των νεοσυσταθέντων πρωτοκλήτων δικαστηρίων με άνδρες διακεκριμένους για τις ικανότητες, το ήθος και την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία, συγκεντρώθηκαν όλοι οι δημογέροντες της επαρχίας Νεοκάστρου στην Πύλο και εξέλεξαν 24 προκρίτους, μεταξύ αυτών και τον αγωνιστή Ανδρέα Βάγγαλη.
ΒΑΓΓΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ: Γεννήθηκε στο Σκάρμιγκα την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ήταν αδελφός του οπλαρχηγού και κατόπιν βουλευτή Νεοκάστρου, Ανδρέα Βάγγαλη. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, αν και νεαρός, έλαβε μέρος σε πολλές μάχες και διακρίθηκε για την ανδρεία του. Το 1837 διορίστηκε δήμαρχος Σκάρμιγκα, με Β.Δ. της 7ης Μαρτίου1837. Στις 2 Ιουλίου 1843 διορίστηκε εισπράκτορας στο δήμο Βουφράσου, απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 24/24-3-1844. Επίσης, υπηρέτησε και ως δημοτικός αστυνόμος.
Ήρθε, όμως, σε σύγκρουση με το δήμαρχο Βουφράσου Σπύρο Ζανιώτη καθώς και με άλλους παράγοντες, γιατί το 1845, θέλοντας να εξυπηρετήσει φίλους του, δεν πραγματοποίησε σωστή καταγραφή των αιγοπροβάτων και άλλων ζώων, με αποτέλεσμα να βλάψει οικονομικά και το δημόσιο και το δήμο.
Αντί, όμως, να τιμωρηθεί ο Βάγγαλης, απολύθηκε ο δήμαρχος Ζανιώτης, γιατί ο Βάγγαλης ήταν προστατευόμενος της κυβέρνησης. Το 1846 διεκδίκησε το δημαρχιακό θώκο, μαζί με το Σπύρο Ζανιώτη και τον Πουλή Τσάκαλη. Τέλος, με Β.Δ. της 8ης Μαΐου 1851 απολύθηκε από τη θέση του δημοτικού εισπράκτορα που κατείχε στο δήμο Βουφράσου και τη θέση του πήρε ο Παναγιώτης Δούβαλης από το Βλάση (ΦΕΚ 74/1851).
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Γεννήθηκε στο Σκάρμιγκα την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Έλαβε μέρος σε μια σειρά από μάχες σε όλη τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, κάτω από τις διαταγές του συγχωριανού του Ανδρέα Βάγγαλη,
Μεγάλη ήταν και η προσφορά του στις ενέδρες κατά των αιγυπτιακών στρατευμάτων του Ιμπραήμ. Παράλληλα, προσέφερε τις υπηρεσίες του και με την ιδιότητα του δημοπροκρίτου στο Σκάρμιγκα.
Ένα χρόνο, περίπου, μετά την ίδρυση του δήμου Σκάρμιγκα, ο δήμαρχος Ιωάννης Βάγγαλης τον διόρισε εκεί εισπράκτορα (ΦΕΚ 33/2-10-1837).
 ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ: Γεννήθηκε  χωριό Σκάρμιγκα το 1802. Με την έναρξη της Επανάστασης του 1821, έτρεξε και προσέφερε τις υπηρεσίες του στην πατρίδα. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες. Σε ηλικία 23 χρόνων, τον συνέλαβαν τα στρατεύματα του Ιμπραήμ και τον μετέφεραν στην Αλεξάνδρεια. Ήταν 26 Μαΐου 1825 όταν ησύλληψή του πραγματοποιήθηκε, στην περιοχή του Μανιακίου. 
ΠΗΓΗ