ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

26.5.17

Στον αυτόματο πιλότο οι δομές υγείας στη Μεσσηνία

Ο τομέας Υγείας σε περιφερειακό επίπεδο νοσεί και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς.
Κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία αλλά και μεγαλύτερες δομές, όπως τα νοσοκομεία, έχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε οδηγούς.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αυτή που αναδείχθηκε μέσα από δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και αφορά στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, υπάρχουν προβλήματα και στις κτιριακές υποδομές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ως γιατρός και ως Περιφερειακός Σύμβουλος Μεσσηνίας, αρμόδιος για θέματα υγείας  κάνω παρέμβαση για την κατάσταση που επικρατεί και τις ελλείψεις που υπάρχουν.

Επιπλέον εκτός από τις ελλείψεις σε προσωπικό έρχεται να προστεθεί και η κακοδιαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού στις δομές υγείας της Μεσσηνίας.

Κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία αποψιλώνονται από το υπάρχον προσωπικό και γίνονται αποσπάσεις γιατρών- νοσηλευτών ακόμα και οδηγών, χωρίς σχέδιο και χωρίς να έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη οι ανάγκες της περιοχής, πολύ περισσότερο για την καλοκαιρινή περίοδο, μιας και το σύνολο της Μεσσηνίας αποτελεί τουριστικό προορισμό.

Οι δομές υγείας ανήκουν στη διοικητική ευθύνη της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που εδρεύει στην Πάτρα και κατ’ επέκταση στο Κράτος.

Παρόλα αυτά η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει όλα αυτά τα χρόνια προβεί, μέσω έργων που έχουν ενταχθεί σε Ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα, σε πολλές βελτιώσεις υποδομών σε Κέντρα Υγείας ή σε  εκ θεμελίων δημιουργία κτιρίων, όπως σε περιφερειακά ιατρεία της Μεσσηνίας.

Και εντός των ημερών θα ανατεθεί μελέτη για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα άμεσα.

Δυστυχώς η ίδια ευαισθησία δεν επιδεικνύεται και από τους καθ’ ύλην αρμόδιους που έχουν αφήσει και την Υγεία στον «αυτόματο πιλότο» και  στο όνομα της λιτότητας θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των συμπατριωτών μας .

Άγγελος Χρονάς

Ειδ.Χειρουργός Γ.Ν.Α «Ιπποκράτειο»
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου- Αρμόδιος για θέματα υγείας στην ΠΕ Μεσσηνίας