ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

13.3.17

220 Γυναίκες εξετάστηκαν προληπτικά για καρκίνο του μαστού στους Γαργαλιάνους


Οι εθελοντικές δράσεις θα συνεχιστούν σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Μεγάλη απήχηση είχε η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου-ΠΕ Μεσσηνίας να διοργανώσει στους Γαργαλιάνους του Δήμου Τριφυλίας εθελοντική δράση με προληπτικές εξετάσεις και ομιλίες για τον καρκίνο του μαστού. Δράση που υλοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η δράση υλοποιήθηκε την Παρασκευή και Σάββατο, 10 -11 Μαρτίου, στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων και συνολικά εξετάστηκαν 220 γυναίκες.

Η δράση συνδιοργανώθηκε από την  Περιφέρεια Πελοποννήσου- ΠΕ Μεσσηνίας και  το Δήμο Τριφυλίας, είχε τη στήριξη των  εθελοντικών φορέων “Φλόγα” και “ΞαναρχιΖΩ” καθώς και του Μορφωτικού- Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων  και ήταν υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας , του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και της Α’  Προπαιδευτικής  Χειρουργικής κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε, αργά το απόγευμα, στη Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων,  ενημερωτική εκδήλωση με σκοπό την ευαισθητοποίηση των γυναικών σε θέματα πρόληψης του καρκίνου του μαστού.
Τα θέματα που αναλύθηκαν στην εκδήλωση ήταν: “Λήψη ιστορικού – Παράγοντες κινδύνου”  Κωνσταντίνος Ζωγράφος ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής, Γ.Ν. Νίκαιας Πειραιά “Αγιος Παντελεήμων”.
“Γονιδιακή συμμετοχή” Ελένη Ζωγράφου βιολόγος. “Βιοψία μαστού – Παθολογοανατομική διάγνωση”
 Γεωργία Καφίρη συντονίστρια διευθύντρια Παθολογοανατομικού Τμήματος, Γ.Ν.Α. “Ιπποκράτειο”. “
Ο ρόλος της μαστογραφίας – Άλλες απεικονιστικές τεχνικές” Γεώργιος Σκούντζος ιατρός ακτινολόγος, επιμελητής Γ.Ν.Α. “Ιπποκράτειο”. “Κυτταρολογική διάγνωση” Βασιλική Οικονόμου κυτταρολόγος, διευθύντρια Κυτταρολογικού Τμήματος, Γ.Ν.Α. “Ιπποκράτειο”.
“Ελάχιστα επεμβατική τεχνολογία”  Αγγελος Χρονάς ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής, Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν.Α. “Ιπποκράτειο”.
“Χειρουργική θεραπεία πρώιμου καρκίνου του μαστού” Ιωάννης Φλέσσας γενικός χειρουργός MD, Phd, MsC, επιμελητής Β’, Α’ Χειρουργική Κλινική, Τμήμα Μαστού ΠΓΝΜ “Ελενα Βενιζέλου”.
“Ογκοπλαστική χειρουργική – Πλαστική αποκατάσταση μαστού” Νικόλαος Μιχαλόπουλος γενικός χειρουργός, ακαδημαϊκός υπότροφος Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν.Α. “Ιπποκράτειο”.
“Δικαιώματα ασθενών με καρκίνο μαστού”  Φαίη Καβάλλα κοινωνική λειτουργός, επιστημονική συνεργάτης Α’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν.Α. “Ιπποκράτειο”.
Συντονιστές της εκδήλωσης ο καθηγητής  Γ. Ζωγράφου και ο διευθυντής του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του Ιπποκρατείου  Σ. Καββαδίας.
 Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων Α.Τζωρτζίνης.
Οι δράσεις θα συνεχιστούν τόσο στη Μεσσηνία όσο και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφού "η πρόληψη σώζει ζωές" και στόχος μας είναι να περάσουμε αυτό το μήνυμα σε όλες τις γυναίκες.

Άγγελος Χρονάς
Ειδ.Χειρουργός ΓΝΑ «Ιπποκράτειο»
Περιφερειακός Σύμβουλος- Αρμόδιος για θέματα υγείας στην ΠΕ Μεσσηνίας