ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

26.2.16

ΚΑΛΑΜΑΤΑ – Ένα πολυσύνθετο ταλέντο !

Θαυμάζω τους ανθρώπους που είναι δημιουργικοί, είναι ζωντανοί, δεν σταματούν να αγωνίζονται, να σκέφτονται, να έχουν άποψη και να εργάζονται για το κοινό καλό και όχι για το προσωπικό συμφέρον. 

Θαυμάζω τους ανθρώπους που παλεύουν στη ζωή τους χωρίς να υποτιμούν τους ανθρώπους, χωρίς να βάζουν τρικλοποδιές, χωρίς να χρησιμοποιούν τον ψίθυρο και την κακία για να αναρριχηθούν ψηλά. 

Τι να κάνουν τους ψηλούς… ορόφους, όταν παρουσιάζονται λίγοι στα μάτια των γύρω τους! 

Θαυμάζω τους ανθρώπους που φθάνουν ψηλά ,απορρίπτοντας όλα εκείνα που συνήθισε να τους σερβίρει η κοινωνία ότι, χωρίς μέσο και χωρίς διασυνδέσεις και λεφτά δεν μπορείς να κάνεις τίποτε.

Χαίρομαι τον καλαματιανό Νίκο Αλειφέρη ένα πολυσύνθετο ταλέντο που καθημερινά αναδεικνύει στην πράξη ότι με κόπο και αποφασιστικότητα μπορεί να κάνει τα όνειρα του πράξη 

Ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου – μεζεδοπωλείου  «ΚΑΛΟΦΑΓΑΣ » στην οδό Μπουλούκου με ατέλειωτες ώρες εργασίας κατορθώνει ταυτόχρονα να κάνει αισθητή την παρουσία του στους αθλητικούς χώρους της Μεσσηνίας σαν προπονητής μπάσκετ  της ομάδος ΠΑΟΚ Καλαμάτας με μία εξαίρετη πορεία στο τοπικό πρωτάθλημα αλλά και υπέροχος σαξοφωνίστας στην νεοσύστατη φιλαρμονική του δήμου Δυτικής Μάνης  

Χαίρομαι τους ανθρώπους με θέληση πείσμα και αγωνιστικότητα που κόντρα στις δυσκολίες των καιρών κατορθώνουν να κάνουν τα όνειρα τους πράξη διδάσκοντας σε όλους μας πώς:

Η ζωή μπορεί και να είναι τέλεια φτάνει να ξέρουμε να τη ζούμε, μέσα από τις μικρές, ακόμη κι ασήμαντες χαρές της, ίσως και τις δοκιμασίες που μας φέρνει, για να μάθουμε πως τίποτε και κανένας δεν μας δίνεται, εάν δεν παλέψουμε για να το κερδίσουμε.

Στέκω με προσοχή μπροστά στους ανθρώπους  σαν τον Νίκο Αλειφέρη που με τις πράξεις τους είναι άξιοι θαυμασμού μέσα στην γκρίζα πραγματικότητα που μας περιβάλλει 

Β.Μ 
Διαβάστε περισσότερα...

1ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Το 1ο Συμπόσιο Τουρισμού Πύλου είναι γεγονός και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, στις 10:00 το πρωί, οι ομιλητές θα εμβαθύνουν στο θέμα της Φιλοξενίας στον Τουρισμό. 

Η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο εκδηλώσεων «ΜΗΔΕΝ», στην Πύλο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου Νέστορος και τη συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Τουριστικής Ανάπτυξης Πύλου (ΣΕΤΑΠ), ο Σύλλογος Κυριών Πύλου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γιάλοβας, το Σωματείο Επαγγελματιών Γιάλοβας και η Costa Navarino.

Στην πολυαναμενόμενη Ημερίδα, προσωπικότητες από το χώρο του Τουρισμού θα μας μιλήσουν για την Εξυπηρέτηση των Πελατών, την Ασφάλεια και την Υγιεινή στις Επιχειρήσεις Τουρισμού, καθώς και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα, σχετικά με την σωστή διαχείριση  μιας Τουριστικής Επιχείρησής. 

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Διαβάστε περισσότερα...

24.2.16

STOP στο Roundup ...ΣΚΟΤΩΝΕΙ αγρότες και καταναλωτές !!

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 
Το φυτοφάρμακο Roundup της Monsanto πιθανώς προκαλεί καρκίνο !
 

ΦΙΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ - ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ !!

Το φυτοφάρμακο Roundup της Monsanto, που χρησιμοποιείται ευρέως στις καλλιέργειες σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι πιθανόν να προκαλέσει καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του ΠΟΥ για θέματα σχετιζόμενα με τον καρκίνο καθώς και το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο (IARC), αναφέρουν ότι η ουσία glyphosate, βασικό συστατικό του φυτοφάρμακου της Monsanto Roundup, κατατάχθηκε ως "πιθανόν καρκινογόνα για τους ανθρώπους".

Το Roundup είναι το πιο διαδεδομένο φυτοφάρμακο στις ΗΠΑ (όπως στην Ευρώπη και την Ελλάδα). Σύμφωνα με την έρευνα, στα ούρα και το αίμα αγροτών που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο, εντοπίστηκαν ίχνη της ενώσεως που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λεμφώματος  Non Hodgkin.

"Οι περιπτωσιολογικές μελέτες έκθεσης στην ουσία στις ΗΠΑ, τον Καναδά, και τη Σουηδία έδειξαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λεμφώματος non Hodgkin, αναφέρουν οι επιστήμονες. "Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε πειραματόζωα", σημείωσαν.

Η Glyphosate χρησιμοποιείται κυρίως σε καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι και η σόγια που έχουν τροποποιηθεί γενετικά για να είναι πιο ανθεκτικές.

Ίχνη του ζιζανιοκτόνου έχουν εντοπιστεί σε τρόφιμα, στο νερό και στον αέρα, μετά από ψεκασμούς, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Διαβάστε περισσότερα...

19.2.16

Γεμίσαμε ... λακκούβες !

"Χρυσές" δουλειές κάνουν αυτές τις ημέρες τα βουλκανιζατέρ  της περιοχής καθώς καταφτάνουν το ένα μετά το άλλο αυτοκίνητα με σκασμένα λάστιχα !

Ο  κεντρικός δρόμος της Ε.Ο. Χώρας – Καλαμάτας μέσα στην Μεταμόρφωση εξ αιτίας την κακοκαιρίας  και της πυκνής κυκλοφορίας  φορτηγών που μεταφέρουν αδιάκοπα οικοδομικά υλικά  έχει παρουσιάσει τα γνωστά του προβλήματα, με τις λακκούβες να είναι διάσπαρτες τόσο πάνω στο οδόστρωμα όσο και στα πλάγια ...

Αν οι αρμόδιοι διαβάζουν, ας κάνουν επιτέλους κάτι !
Διαβάστε περισσότερα...

17.2.16

ΥΓΕΙΑ - Υστεροσκόπηση

 * του Δημήτρη Τζωρτζίνη

Ειναι μια σύγχρονη διαγνωστική και θεραπευτική μέθοδος που λύνει ανώδυνα  διαφορά γυναικολογικά προβλήματα.

 Πιο αναλυτικά, η υστεροσκοπηση ειναι μια νέα και πρωτοποριακή μέθοδος που στηρίζεται στην τεχνολογία και την εμπειρία του γιατρού.
Χωρίς τομές στην κοιλιά, εισάγεται απο την είσοδο του τραχήλου στο εσωτερικό της μήτρας το υστεροσκόπιο, (ένα πολυ λεπτό τηλεσκοπικό  καλώδιο που στο άκρο του έχει μια κάμερα) το οποίο μεταφέρει εικονα στην οθόνη ενός υπολογιστή. Απο αυτόν τον υπολογιστή ο γιατρός εξετάζει  την κοιλότητα της μήτρας  σαν να βρίσκεται μέσα σ´αυτήν. Ανάλογα με το τι βλέπει κρίνει αν θα χρειαστεί να πάρθουν βιοψίες, να αφαιρεθούν τυχών πολύποδες ή ινομυωματα, να λυθούν συμφύσεις που ενδεχομένως να υπάρχουν ή ότιδηποτε αλλο.

Ο πόνος μετά την υστεροσκόπηση είναι παρόμοιος με πόνο περιόδου για 1-2 μέρες και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Μικρή ροή αίματος ενδεχομένως  να έχετε μετά την υστεροσκοπηση  για 1-3 μέρες.

Η παραμονή στο νοσοκομειακο περιβάλλον διαρκεί 1-4 ώρες, ενώ σεξουαλική επαφή μπορεί να γίνει ύστερα από 1 εβδομάδα και εφ' όσον δεν έχετε ροή αίματος.

 Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται η υστεροσκοπηση?
•Αυξημένη ροή περιόδου
•Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
•Υπογονομοτητα
•Λύση συμφύσεων
•Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
•Ενδομητρικός Πολύποδας
•Ινομύωματα που βρίσκονται στην ενδομητρική     κοιλότητα
•Εξέταση της μορφολογίας της μήτρας
•Οπτική εικόνα της εισόδου των σαλπιγγικών στομίων
•Πεπαχυσμένο ενδομήτριο
•ανώμαλη υπερηχογραφικη εικόνα του ενδομητρίου.

Μύθοι και αλήθειες:

Μύθος
Η ασθενής πονάει κατά τη διάρκεια ή μετά την υστεροσκόπηση.

Αλήθεια
Η μη τακτική ή ασυνήθιστα ελαφριά έμμηνος ρύση είναι κατάσταση που  μπορεί να διαγνωσθεί ή να θεραπευτεί με την υστεροσκόπηση, όπως επίσης η υπερβολικά επώδυνη έμμηνος ρύση, οι μορφολογικές  ανωμαλίες της μήτρας όπως το διάφραγμα, οι καθ’έξιν αποβολές και ο πυελικός πόνος.

Μύθος
Η χειρουργική υστεροσκόπηση πραγματοποιείται με αρκετές τομές

Αλήθεια
Η χειρουργική υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία και πραγματοποιείται χωρίς τομές μέσα σε λίγα λεπτά!

Μύθος
Η υστεροσκόπηση ειναι μια ακριβή εξέταση.

Αλήθεια
Ειναι μια σχετικά οικονομική εξέταση- θεραπεία αφού ένα μεγάλο μέρος του κόστους το δικαιολογεί ο ασφαλιστικός φορέας της γυναίκας ( ΕΟΠΥΥ).

Πρόκειται για μια πραγματικά εντυπωσιακή διαδικασία, καθώς η ασθενής, σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί σε μέθη,  είναι σε θέση να παρακολουθεί την εξέταση στην οθόνη και να ενημερώνεται από το γιατρό για τα ευρήματα.
Μετά το τέλος της εξέτασης η ασθενής αποχωρεί
Και μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα της άμεσα.

  Η εξέταση αυτή για να πραγματοποιηθεί προϋποθέτει  τρεις παράγοντες,
 1. Το πρόβλημα της γυναίκας,
 2.  διαθέσιμο υστεροσκοπικό μηχάνημα
 και 3. Τον εξειδικευμένο στην υστεροσκοπηση γιατρό.

*Τζωρτζίνης Ν.Δημήτριος
Χειρουργός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος


Αναγνωσταρά 32 Καλαμάτα
Τηλ.: 2721026001
FAX:2721080031

Νικολοπούλου 28 Γαργαλιάνοι
Τηλ.:2763022225
Διαβάστε περισσότερα...

15.2.16

Ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες στο Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχόπουλου

Κανονικά συνεχίζονται εδώ και λίγες μέρες οι εργασίες για την ολοκλήρωση του  Περιφερειακού Ιατρείου Βλαχόπουλου στο Δήμο Πύλου-Νέστορος στη Μεσσηνία. 

Μία εξέλιξη, που μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού οι εργασίες είχαν σταματήσει και υπήρχε ανησυχία για την πορεία υλοποίησης του έργου.
Η συνέχιση των εργασιών, ήλθε μετά από  συνεχή προσπάθεια της Περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου, να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπήρχαν στην χρηματοδότηση του έργου.
Ένα έργο που κατασκευάζεται μέσω χρημάτων του ΕΣΠΑ, συνολικής δαπάνης 260 χιλιάδων ευρώ.
Έργο που περιλαμβάνει την  ανέγερση  νέου ισογείου κτιρίου. Το νέο κτίριο είναι εμβαδού 75.96m2 και όγκου 361,33m3. Η κεντρική είσοδος έχει τοποθετηθεί σε ημιυπαίθριο χώρο εμβαδού 10,55 m2. Στο χώρο αυτό υπάρχει πρόβλεψη πρόσβασης ΑΜΕΑ.
Το κτίριο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο Εμβ.:566,69μ2 μέσα στο σχέδιο πόλης Βλαχόπουλου του Δήμου Πύλου Νέστορος.
Εσωτερικά το κτίριο αποτελείται από τρεις χώρους: τα δύο Εξεταστήρια – Γραφεία Ιατρών και την Αναμονή των ασθενών με λουτρό ΑΜΕΑ. 
Το κτίριο θα έχει τετράριχτη στέγη και ξύλινο στέγαστρο με επικάλυψη από κεραμίδια. Στο οικόπεδο θα τοποθετηθεί περίφραξη με στηθαίο από μπετόν και κάγκελα. Ο περιβάλλων χώρος θα είναι καλυμμένος με πλάκες πεζοδρομίου έκτος από τα σημεία στα οποία προβλέπεται φύτευση δέντρων. 
Παρακολουθούμε στενά την πορεία υλοποίησης του έργου το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την αναβάθμιση του τομέα υγείας της Μεσσηνίας σε συνάρτηση πάντα και με τα υπόλοιπα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή μας και τα οποία χρηματοδοτούνται μέσω πόρων που έχουν εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.


Άγγελος Χρονάς
Ειδ.Χειρουργός ΓΝΑ «Ιπποκράτειο»
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου-Εντεταλμένος για θέματα υγείας στην ΠΕ Μεσσηνίας
Διαβάστε περισσότερα...

11.2.16

Οι “Κοινοτικές” βρύσες της Μεταμόρφωσης

Κοινοτική βρύση του 1964.
Στην εκβολή του νερού 
υπήρχε λιονταράκι
Η Κοινότητα  Μεταμόρφωσης  με την κατασκευή του πρώτου  δικτύου ύδρευσης του χωριού μας ,από την πηγή του Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος   (1957 )τοποθέτησε  έξι  χειροκίνητες  βρύσες για την υδροδότηση των νοικοκυριών καταργώντας στην ουσία την «Παλιά Βρύση » και τα πηγάδια του χωριού
Η Πρώτη ήταν στον περιβάλλοντα χώρο του Ενοριακού μας Ναού των Αγίων Πάντων  κάτω από τον ίσκιο μίας μουριάς ιδιοκτησίας του Ανδρέα Νικ. Βάγγαλη
Η Δεύτερη βρισκόταν  στα σύνορα των ιδιοκτησιών Σαράντου Μαστρογιαννόπουλου και Αλέξη Μαθιόπουλου κάτω από τον ίσκιο της περίφημης «Κορφοξυλιάς ».
Η Τρίτη ήταν στον Κεντρικό δρόμο  στην διασταύρωση μεταξύ των ιδιοκτησιών Ανδρέα  Ρούσου και Νικολάου Κων. Βαγγάλη
Η Τέταρτη βρισκόταν  επί του δρόμου της «Κάτω Ρούγας » στην ιδιοκτησία του  Ανδρέα  Κ. Βάγγαλη απέναντι από το ελαιοτριβείο του Κων. Καράμπελα .
Η Πέμπτη  ήταν στην ιδιοκτησία του Βασίλη Φιλόπουλου  κάτω από την σκιά του περίφημου πλάτανου που βρισκόταν εκεί .
Η Έκτη  βρισκόταν επί του κεντρικού δρόμου του χωριού μας  στο παλιό  καφενέ της Γεωργίας (Γιωργίτσας ) Μαστρογιαννοπούλου
Ο χρωματισμός τους ήταν σε βαθύ πράσινο με χαρακτηριστικό την κεφαλή λέοντος στην κορυφή από την οποία έτρεχε το νερό πιέζοντας  το μεγάλο μεταλλικό «κουμπί »  που βρισκόταν επί της « οροφής » .
Οι κοινόχρηστες αυτές βρύσες  εξυπηρετούσαν τις ανάγκες ύδρευσης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών  του χωριού μας και καταργήθηκαν το 1974 με την κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης με την ενταξη του χωριού μας στον σύνδεσμο ύδρευσης "Τέλλος Άγρας ".
Ίσως   ο Σύλλογος Γυναικών θα μπορούσε  στον περιβάλλοντα χώρο του Ενοριακού μας Ναού  ή στο παρκάκι στην είσοδο του  χωριού μας ή στον χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου  ακόμα και στο Νεκροταφείο να τοποθετήσουν  ένα «αντίγραφο »  μίας τέτοιας βρύσης το οποίο θα προκαλεί νοσταλγία στους μεγαλύτερους και πιθανόν θαυμασμό στους νεώτερους
Β.Μ
Διαβάστε περισσότερα...

Χαραλάμπης ο "Κολιτσιδάς "

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ 

Το εικονιζόμενο πρόσωπο, είναι του Χαραλάμπη Κολιτσιδά η "σαλεμένου " ενός ανθρώπου που πέρασε από τον τόπο μας πριν από 50 χρόνια και άφησε πίσω του μια περίεργη ιστορία, με πολλαπλά ερωτηματικά.
Άλλοι τον έλεγαν «Σαλεμένο», άλλοι «Ζητιάνο», άλλοι «Άγιο» και άλλοι «Προφήτη».
Τι ήταν απ’ όλα αυτά; Ποιος ήταν αυτός ο τύπος που έζησε μεταξύ ασκητικής ζωής και προφητειών και ακόμα μεταξύ ταραγμένου μυαλού και επαιτείας;
Ποιος ήταν ο άνθρωπος που περιφερόταν ρακένδυτος και ξυπόλητος ή με ένα παπούτσι, κρατώντας έναν ξύλινο Σταυρό στο χέρι;
Ας αναφερθούμε, λοιπόν, στο βίο και την πολιτεία του, και ας αφήσουμε να βγάλουν οι φίλοι αναγνώστες τα συμπεράσματά τους.
Γεννήθηκε στο Δυρράχι της Αρκαδίας το 1896 και το όνομά του ήταν Παπαδόγιαννης Χαράλαμπος. Ήταν ορφανός από πατέρα. 
Η μητέρα του ήταν το γένος Καίσαρη, η οποία ξαναπαντρεύτηκε στα Χριστοφιλαίικα και  εκεί ο Χαράλαμπος έβγαλε μερικές τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.
Όπως μας διηγήθηκε η 100χρονη Κωνσταντίνα Τζιάβα (+πριν λίγους μήνες), το γένος Πουλάκη, η οποία γεννήθηκε κι αυτή στο Δυρράχι το 1904 και τον γνώριζε καλά, ο Χαραλάμπης παράλληλα με το σχολείο φυλούσε γιδοπρόβατα. 
Ήταν, δηλαδή, τσοπάνης.
Η Βασίλω απ’ το Λεντίνι της Αρκαδίας ήταν κι αυτή τσοπάνα και ο Χαραλάμπης την ερωτεύθηκε πολύ. 
Όμως, ο έρωτας αυτός ήταν άτυχος, γιατί οι γονείς της Βασίλως την πάντρεψαν με άλλον.
Ο Χαραλάμπης ήταν τότε ωραίο παλικάρι. 
Έπειτα, όμως, απ’ αυτό, έπεσε σε μελαγχολία, δεν κουβέντιαζε πια με κανέναν. 
Όλα έδειχναν ότι τα μυαλά του είχαν «ταραχτεί». 
Έτσι, ύστερα από λίγο το ’ριξε στις φιλανθρωπίες. 
Μοίρασε τα υπάρχοντά του και χάρισε στους φτωχούς γίδια και πρόβατα κι αυτός γύριζε στα μοναστήρι και τα εξωκλήσια και άναβε τα καντήλια.
Από το 1916 δεν είχε μόνιμη κατοικία και μέχρι τον πόλεμο του 1940 χάθηκαν τα ίχνη του.
Λέγεται ότι αυτά τα 24 χρόνια ασκήτευε. Καλαματιανοί τον είχαν δει να μένει στη σπηλιά που υπάρχει βόρεια απ’ τους Αγιαναργύρους, όπου και το πανάρχαιο εκκλησάκι ο Άγιος Χαράλαμπος.
Μερικές φορές τον φιλοξενούσαν στο μοναστήρι του Παναγουλάκη, του έδιναν τροφή και στέγη, ενώ του είχαν δώσει το όνομα «Χαράλαμπος, ο δια Χριστόν Σαλός» (σαλεμένος).
Ο Χαραλάμπης γύριζε και επαιτούσε σε πόλεις και χωριά, και ζητούσε λαδάκι για ν’ ανάβει τα καντήλια και ό,τι άλλο του έδιναν.
Τον θυμήθηκα μ’ ένα ταγάρι στον ώμο, στο ένα χέρι τον ξύλινο Σταυρό και στο άλλο αγριόχορτα απ’ το βουνό, για τα οποία έλεγε ότι ήταν βότανα που θεράπευαν διάφορες αρρώστιες.
Έτρωγε ρύζι βραστό και χόρτα, και κοιμόταν οπουδήποτε. 
Τα ρούχα του ήταν κουρελιάρικα και όταν του έδιναν άλλα για ν’ αλλάξει, αυτός τα μοίραζε σε άλλους φτωχούς.
Τον είχα δει να κάνει «κήρυγμα» στα παλιά κρεοπωλεία (πλατεία Όθωνος) και απευθυνόμενος στον κόσμο έλεγε: «Μετανοήστε, ζουρλοί Καλαματιανοί. Έρχονται πολλά δεινά» και στη συνέχεια τα εξής ακαταλαβίστικα:
 «Ιδού γαρ και λέγομεν και λέγομεν…».
Είχε όψη αγίου που ασκήτευε. Μαλλιά και γένια όλα μπερδεμένα σαν αγκαθωτή αφάνα. 
Πολλοί τον θεωρούσαν άγιο και τον φώναζαν για να τους διαβάσει την ευχή και όπως δε γνώριζε πολλά γράμματα, σήκωνε τα χέρια ψηλά και έλεγε τα προαναφερόμενα ακαταλαβίστικα λόγια, καθώς και αραβικές λέξεις.
Απ’ το ταραγμένο του μυαλό μερικές φορές έβγαιναν προφητικά λόγια!
 Έλεγε στο φωτογράφο Γεώργιο Ντεκελέ: «Τράβα μου φωτογραφίες, θα γίνεις πλούσιος μ’ αυτές».
Μια άλλη περίεργη προφητεία του δόθηκε, όταν το 1940 βρέθηκε στους Γαργαλιάνους, στο χωριό Λεύκη. 
Οι χωρικοί τον περιέπαιζαν κι αυτός του είπε: «Εσείς, δεν ξέρω τι λέτε, αλλά στον τόπο σας σε οκτώ μέρες θα γίνει μεγάλο κακό».
Δυστυχώς, επαληθεύθηκε, γιατί στις οκτώ ημέρες πέθαναν από ασφυξία τρία παλικάρια που πήγαν να καθαρίσουν δεξαμενές, όπου γινόταν απόσταξη για τσίπουρο.
Είχε στο ενεργητικό του πολλές προβλέψεις. Δεν ξέρει τι να πει κανείς για τον ανεξερεύνητο νου του ανθρώπου.
Ο Χαραλάμπης πέθανε το 1974 στο Ασπρόχωμα, στο σπίτι κάποιου φίλου του, σε ηλικία 78 ετών. Σύμφωνα με την επιθυμία του, θάφτηκε στο κοιμητήριο της Μονής Παναγουλάκη.

Τα στοιχεία έχουν παρθεί:
1) Από την αφήγηση της Κωνσταντίνας Τζιάβα – Πουλάκη (+106 ετών).
2) Από το βιβλίο του Κώστα Μπαλαφούτη «Καλαματιανά και τύποι της Καλαμάτας».
3) Από το βιβλίο της χριστιανικής αδελφότητας Παναγουλάκη 




Διαβάστε περισσότερα...

7.2.16

Επισκευάστηκε η στέγη της Αγίας Κυριακής στην Αγυιά

Την Κυριακή 7-2-2016 με τη βοήθεια κατοίκων του χωριού,Μουζάκι  ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής της στέγης του ναού της Αγίας Κυριακής στην κορυφή της Αγυιάς, η οποία είχε υποστεί σημαντική ζημιά από κεραυνό.

  








 

 





Διαβάστε περισσότερα...

5.2.16

ΣΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΗ ΠΥΛΟ !

Την ικανοποίησή του για την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης του νέου υδατοδρομίου στην Πύλο, εξέφρασε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτριος Καφαντάρης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» και στελεχών του Δήμου εχθές το πρωί  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην Πύλο.

Εκτενέστερα, ο Διευθυντής Εναρμόνισης και Λειτουργίας Υδατοδρομίων, κ. Πολυχρόνης Ροντογιάννης και ο Χειριστής Υδροπλάνων, κ. Γιώργος Καραγκούνης, αφού έκαναν μια σύντομη παρουσίαση της εταιρείας, ενημέρωσαν τους αρμόδιους του Δήμου για τις διαδικασίες που κρίνονται απαραίτητες, προκειμένου να αδειοδοτηθεί ο χώρος για τη λειτουργία του υδατοδρομίου στην Πύλο.

Στην παρουσίαση, το κοινό ενημερώθηκε για τις δυνατότητες που παρέχει η λειτουργία ενός υδατοδρομίου, όπως αυτή της ασφαλούς και άνετης μετακίνησης των πολιτών σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός το οποίο χαρακτηρίστηκε από τους περισσότερους ως τονωτικό για τον τουρισμό. Αναφέρθηκε επίσης η χρήση του υδροπλάνου για την εξυπηρέτηση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή της  άμεσης μεταφοράς ενός ασθενή σε νοσοκομειακή μονάδα της πρωτεύουσας.

«Ήρθε η ώρα να επανέλθει το θέμα του υδατοδρομίου στο προσκήνιο» τόνισε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα υπάρξει θετική έκβαση στην προσπάθεια
της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία του υδατοδρομίου. «Προχωράμε άμεσα στην εκπόνηση μελέτης για το συγκεκριμένο θέμα. Ήδη στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016 υπάρχει πίστωση για τη δημιουργία των κτηριακών και άλλων υποδομών για τις λειτουργικές ανάγκες του Υδατοδρομίου.
Η ψήφιση του Νόμου 4146/13 ήταν η βασική προϋπόθεση, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός λειτουργικού συγκοινωνιακού δικτύου υδροπλάνου στην περιοχή μας. Πράγματι το τελευταίο διάστημα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να αδειοδοτηθούν οι χώροι για τα νέα υδατοδρόμια στην Ελλάδα. 
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ήδη καλή πορεία της αξιοποίησης της Μαρίνας της Πύλου, τη λειτουργία των δύο πρώτων Eνάλιων Aρχαιολογικών Xώρων στην Ελλάδα που πρόκειται άμεσα να υλοποιηθούν και την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων για τη δημιουργία του αναρριχητικού μας πάρκου στη Σφακτηρία, φέρνει το Δήμο μας στο επίκεντρο, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του Τουρισμού στον τόπο μας, κάτι το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε». 
Διαβάστε περισσότερα...

3.2.16

Γ.ΣΟΥΡΗΣ - Τ’ αγγειά γινήκαν θυμιατά ....

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ 

«Τ’ αγγειά γινήκαν θυμιατά και τα σκατά λιβάνι 

οι γύφτοι γίναν δήμαρχοι κι οι κλέφτες καπετάνιοι» 

 Γ.Σουρής
Διαβάστε περισσότερα...

2.2.16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ON LINE - Κυκλοφορησε το νέο φύλλο της εφημερίδας "ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΕΙΚΑ ΝΕΑ "

-  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ON LINE

 - Κυκλοφορησε το νέο φύλλο της εφημερίδας "ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΕΙΚΑ ΝΕΑ " 

- Έκδοση του Συλλόγου Βλαχοπουλαίων Αθήνας 

Διαβάστε περισσότερα...

Ο μπάρμπα Παναγιώτης «έφυγε» πλήρης ημερών ...

Ένας από τους μακροβιότερους κατοίκους της Μεταμόρφωσης σε ηλικία  95 ετών ο Παναγιώτης Κων/νου Βάγγαλης   δεν είναι πια ανάμεσά μας…

Πάντα με το χαμόγελο  αλλά και σοβαρός μαζί, με το ξύπνιο βλέμμα, αποτέλεσε οδηγό για την οικογένειά του 

Μέχρι πριν από λίγες μέρες  ήταν ακμαιότατος στο χωριό μας  με αξιοσημείωτη πλήρη διαύγεια πνεύματος και  σθένος  αλλά υπέκυψε στο μοιραίο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μετά από βραχεία νοσηλεία 

Όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει μόνο καλά λόγια για τον μπάρμπα Παναγιώτη
 Τίμιος, εργατικός, ένας καλός άνθρωπος που δεν είχε προστριβές με κανένα. 
Όσο για το «θυμητικό» του, όλοι έχουν να πουν 

Για μας τους νεότερους αποτελούσε ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 14.30  το μεσημέρι  η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλλεί στον στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων και η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο Μεταμόρφωσης . 

Ο γράφων εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του στα  παιδιά του  και τα  εγγόνια του
Διαβάστε περισσότερα...