ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

17.7.16

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ένα από τα πιο πολυσύνθετα και σημαντικά περιβαλλοντολογικά έργα για την τοπική κοινωνία του Δήμου Πύλου-Νέστορος εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί στη Χώρα. 

Ο λόγος για το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων της Δ.Ε. Νέστορος, το οποίο μετά από πολύμηνη δοκιμαστική λειτουργία παραδίδεται σήμερα στους δημότες μας. Ο νέος Βιολογικός Σταθμός, συνολικής αξίας 17 εκατομμυρίων Ευρώ και δυναμικότητα εξυπηρέτησης 15.000 κατοίκων, εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί από το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, παρουσία του Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος τέλεσε και τον αγιασμό.
Ο Βιολογικός Σταθμός είναι δευτεροβάθμιας επεξεργασίας και αποτελείται από 4 τμήματα: το αποχετευτικό δίκτυο, τα αντλιοστάσια, το εργοστάσιο επεξεργασίας των λυμάτων και τον υποθαλάσσιο αγωγό. Η έναρξη της λειτουργίας του σηματοδοτεί την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αφού πλέον θα αποφεύγονται τα μεγάλα προβλήματα ρύπων στην περιοχή, ενώ το επεξεργασμένο νερό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για οικιακές εργασίες. Η μελέτη του έργου δημοπρατήθηκε το 2005 και παρελήφθη το 2006, ενώ το επόμενο έτος ξεκίνησε η εκτέλεσή του. Μετά από μια πολυετή διαδικασία, κατά την οποία προέκυψαν αρκετές φορές ζητήματα, το έργο αποπερατώθηκε το 2015, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία δοκιμής του.
Στη σημερινή εκδήλωση ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, φανερά ικανοποιημένος, μίλησε για τις σημαντικές αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρει η δημοτική αρχή αλλά και για την πίστη του στην επίτευξη της υλοποίησης του Βιολογικού. “Αποδεικνύεται ότι διαχειριστήκαμε σωστά όποιο ζήτημα προέκυψε και καταφέραμε να παραδώσουμε σήμερα αυτό το κόσμημα πολιτισμού. Υπολείπεται η ένταξη των Τοπικών Κοινοτήτων Κορυφασίου και Αμπελόφυτου. Τότε μπορούμε να πούμε ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί. Οι μελέτες έχουν ήδη κατατεθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Περιφερειάρχης έχει δώσει εντολή να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να διατηρούμε το δήμο μας καθαρό. Ο Βιολογικός της Κορώνης είναι σε εξέλιξη, ενώ τα δίκτυα αποχέτευσης Μεθώνης, Γιάλοβας και Πύλου ήδη πέρασαν τη γέφυρα για το νέο ΕΣΠΑ και οδεύουν προς την ολοκλήρωση τους ”.

Από τη μεριά του ο Υφυπουργός εξήρε τη σημαντικότητα του έργου τονίζοντας ότι ο Βιολογικός Σταθμός δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης σε μια περιοχή αρκετά ενεργή στο πρωτογενή τομέα. Αναφέρθηκε βέβαια και στην ανάγκη πιο στενής συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών. 
Όπως χαρακτηριστικά είπε: “ Οι χρόνιες καθυστερήσεις συνεπάγονται οικονομικών επιβαρύνσεων, γι αυτό χρειάζεται να βελτιώσουμε τις συνθήκες συνεργασίας μας, γι αυτό και το Υπουργείο Οικονομίας έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά ενεργειών.” Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη υπογραφή υπουργικής απόφασης με την οποία δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης των δήμων με εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να ωριμάζουν τα έργα πιο γρήγορα, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει προσωπικά το Δήμαρχο Πύλου-Νέστορος για την πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτύξει το Υπουργείο με το Δήμο”.
Τέλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης αναφερόμενος στη σημαντικότητα της σωστής λειτουργίας των θεσμών, υπογράμμισε ότι οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί αποτελούν αυτή τη στιγμή τον μεγάλο πυλώνα για την προσπάθεια ανάταξης της χώρας και επομένως χρειάζεται η συνεχής ενίσχυσή τους και ταυτόχρονα η αγαστή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών.
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν από τους εκπροσώπους της κατασκευαστικής εταιρείας ENITEC στο χώρο του εργοστασίου. Στην εκδήλωση το παρών επίσης έδωσαν η Βουλευτής Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη, ο πρώην Υφυπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, τέως Δήμαρχοι Νέστορος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Πύλου-Νέστορος.