ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

7.6.16

Η ΧΩΡΑ ζητά την επιστροφή των αρχαίων εκθεμάτων στο Μουσείο της

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας του Δήμου Πύλου – Νέστορος αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού την επιστροφή των αρχαίων εκθεμάτων στο Μουσείο Χώρας Μεσσηνίας. 

Επίσης, αποφάσισε την ανάπλαση του οικήματος Μπάρκα με τη δημιουργία τουριστικού περιπτέρου.
Το Μουσείο της Χώρας ιδρύθηκε από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, αμέσως μετά την λήξη των ερευνών των δύο επιφανών αρχαιολόγων, του Σπυρίδωνος Μαρινάτου και του Carl Bleqen στο "Παλάτι του Νέστορος" αλλά και στην υπόλοιπη Τριφυλία. 
 Το μουσείο υπάγεται στη αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. 
 Είναι ένα από πιο ξεχωριστά μουσεία της χώρας μας που μαζί με το ανάκτορο του βασιλιά Νέστορα στον Εγκλιανό και τα μνημεία της ευρύτερης περιοχής αποτελεί μια σημαντική σε σημασία και εξαιρετική σε ευρήματα αρχαιοελληνική ενότητα.
Υστέρα από τα γνωστά γεγονότα της κλοπής του αρχαιολογικού μουσείου Ολυμπίας τον Φεβρουάριο του 2012 με απόφαση της τότε γενικής γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη όλα τα χρυσά εκθέματα μετεφέρθησαν προσωρινά στο μουσείο Καλαμάτας όπου φυλάσσονται στα θησαυροφυλάκια διότι εκτιμήθηκε ότι οι προθήκες υποδομές της 1ης αίθουσας του Μουσείου χώρας που τα φιλοξενούσαν δεν πληρούν τους κανόνες ασφάλειας.
Σύμφωνα με τη Δημοτική Κοινότητα Χώρας τα χρυσά που ήταν στην βιτρίνα της πρώτης αίθουσας του μουσείου Χώρας ήταν και το πιο ελκυστικό σημείο του μουσείου μιας και συγκέντρωνε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών λόγω του πλήθος των χρυσών και άλλων μικροαντικειμένων όπως τα τρία χρυσά κύπελλα, η χρυσή ζώνη, η χρυσή ψήφος (χάνδρα) με κοκκιδωτή (μορόεσσα) διακόσμηση, φύλλα χρυσού σε σχήμα ρόδακα, πεντάφυλλου άνθους, φύλλου κισσού, θαλάσσιου τρίτωνος, πουλιού και γλαύκας ,χρυσές μέλισσες, χρυσοί θύσανοι, χρυσές πεταλούδες, κ.λ.π.
Σύμφωνα με τη Κοινότητα τα σημαντικά αυτά εκθέματα λείπουν από την έδρα τους που είναι το μουσείο Χώρας. 
Επίσης, η Κοινότητα σημειώνει ότι οι λόγοι της προσωρινής τους μεταφοράς στο Μουσείο Καλαμάτας έχουν εκλείψει γιατί στο διάστημα αυτό αποκαταστάθηκε η ασφάλεια των προθηκών με νέα αλεξίσφαιρη βιτρίνα και ειδικό συναγερμό. 
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η μεταφορά τόσο σημαντικών εκθεμάτων σε άλλους χώρους και μάλιστα μη επισκέψιμους, μακριά από το φυσικό του χώρο που είναι το μουσείο Χώρας έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό μειονέκτημα τόσο για το ίδιο το μουσείο υποβιβάζοντας την αίγλη του, όσο και για την πολιτιστική ιστορία της ευρύτερης περιοχής.
Η Κοινότητα και ο Δήμος ζητεί από το Υπουργείο Πολιτισμού να επιστραφούν τα εκθέματα καλώντας το να λάβει όλα εκείνα τα προσθετά μετρά ασφάλειας ενισχύοντας το με έμψυχο δυναμικό στην φύλαξη των χώρων του και με τεχνικά ηλεκτρονικά μέσα όπως κάμερες, συναγερμούς κλπ ώστε  να γίνει ένα σύγχρονο ασφαλές μουσείο όπως το υπαγορεύει η αίγλη των εκθεμάτων του και η πολιτιστική ιστορία του τόπου.