ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

30.11.15

Μεγάλο σεισμό "βλέπει" το Γεωδυναμικό στην Μεσσηνία

ΒΡΕΘΗΚΑΝ 6 ΜΕΓΑΛΑ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΡΗΓΜΑΤΑ  
 
Η Μεσσηνία αποτελεί μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης και μέσα στα επόμενα χρόνια θεωρείται βέβαιο πως στην περιοχή θα σημειωθεί σεισμική δόνηση της τάξης των 6 με 6,5 R. 
Αυτό ήταν το κυριότερο συμπέρασμα που παρουσιάστηκε το πρωί του Σαββάτου , κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας που οργάνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Καλαμάτα 
Οι ομιλητές, διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου, εστίασαν σε διάφορα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη σεισμικότητα της περιοχής αλλά και στη δημιουργία σύγχρονων σεναρίων εκτίμησης βλαβών στο δομημένο περιβάλλον μεγάλων Ελληνικών πόλεων και σε κτίρια-μνημεία, στο πλαίσιο του έργου "ΑΣΠΙΔΑ-Αναβάθμιση Υποδομών για την Αντισεισμική Προστασία της Χώρας και Ενίσχυση της Παροχής Υπηρεσιών μέσω Δράσεων Αριστείας" που υλοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η Καλαμάτα μαζί με το Αίγιο και το Ηράκλειο, ήταν οι τρεις πόλεις στις οποίες
ολοκληρώθηκε η αποτύπωση του προγράμματος ΑΣΠΙΔΑ και τα όσα παρουσιάστηκαν από τον Διευθυντή Ερευνών τον κ. Γκανά δείχνουν πως βρέθηκαν 6 μεγάλα ρήγματα μήκους 60 χιλιομέτρων που εκτείνονται από την περιοχή του Διαβολιτσίου μέχρι το ακρωτήρι Κούρτισσα και τα οποία έχουν τη δυναμική να δώσουν σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ.
Αυτά τα ρήγματα εκτείνονται στην περιοχή από το Διαβολίτσι μέχρι το ακρωτήριο Κούρτισσα και πέρα από την συστηματική παρακολούθηση και αποτύπωσή τους αποτελούν και πεδίο έρευνας για τους ειδικούς.
  Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΝΟΤΙΑ!
 
 Η Μεσσηνία σύμφωνα με τα στοιχεία μετακινείται προς τα νότια, «θύμα» της σύγκρουσης με την αφρικανική πλάκα και ανοιχτά της Πύλου μπορούμε να έχουμε ως αποσυμπίεση αυτής της σύγκρουσης, έναν πολύ μεγάλο σεισμό.