ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

1.5.13

ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 - Τί αλλαγές φέρνει το "Γερμανικό σύστημα " !

newsmessinia.blogspot.gr
 Γράφει ο Κάλχας
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φώς της δημοσιότητας κατά καιρούς  στον τύπο,  ο Υπουργός Εσωτερικών κος Ευριπίδης Στυλιανίδης, προτίθεται να καταθέσει, προς τα κόμματα που κυβερνούν, μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των Δημοτικών εκλογών.
Η πιθανή υλοποίηση της, θα φέρει μια πραγματική επαναστατική αλλαγή στα Δημοτικά πράγματα.  
Πρόκειται για την εκλογή Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων από ενιαία ψηφοδέλτια, χωρίς δεύτερο γύρω. 
Δήμαρχος θα εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή ο πλειοψηφών. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα εκλέγονται από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και όχι παραταξιακά.
Ο κάθε δημότης θα μπορεί να ψηφίζει, πρόσωπα που δεν ανήκουν σε μια παράταξη. .
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ
1. Τελειώνουν οι πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Ακόμα και αν δεν τελειώσουν ολοκληρωτικά θα ελαχιστοποιηθούν, προσφέροντας ηρεμία στο εκλογικό σώμα .
2. Δεν θα υπάρχουν πλέον συναλλαγές και μαγειρέματα μεταξύ αντιπάλων υποψηφίων Δημάρχων και παρατάξεων, ανάμεσα στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο. Δυστυχώς μέχρι και προσύμφωνα υπογράφονται, και θέσεις μοιράζονται με αντίτιμο την στήριξή στον δεύτερο γύρο.
3. Οι Δημότες θα επιλέγουν τους άριστους απ' όλους τους χώρους και όχι τους αρεστούς στα κόμματα, και τους αρχηγούς των παρατάξεων.
4. Ο Δήμαρχος θα εκτελεί και δεν θα επιβάλει τις απόψεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Με το υπάρχον σύστημα και την παραταξιακή πειθαρχία ο Δήμαρχος έχοντας την πλειοψηφία κάνει ότι θέλει. Με το νέο σύστημα θα πρέπει να πείθει για την ορθότητα των προτάσεων του, διότι δεν θα είναι δεδομένη η παραταξιακή πλειοψηφία του.
5. Με το υπάρχον σύστημα, μπαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο υποψήφιοι ...με 100 σταυρούς και μένουν έξω άλλοι με πολλαπλάσιους. Ικανοί άνθρωποι αποκλείονται, διότι η παράταξή τους παίρνει μικρό ποσοστό και εκλέγει ελάχιστους συμβούλους.
6. Η ψήφος σε κάθε Σύμβουλο, θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης και εκτίμησης προς το πρόσωπο και τις ικανότητες του, και όχι προϊόν κομματικής εντολής.
Θα δοθεί έτσι κίνητρο και ευκαιρία σε καταξιωμένους ανθρώπους να προσφέρουν στούς δήμους, οι όποιοι δεν ασχολούνται διότι δεν επιθυμούν να μπουν σε διαδικασίες αξιολόγησης από κόμματα και αρχηγούς παρατάξεων, αλλά μόνο από τους συμπολίτες τους. Πόσοι δημότες έχουν την αντίληψη ότι πρέπει να ψηφίσουν την δημοτική παράταξη που προτείνει το κόμμα τους και όχι ικανούς και αξιόλογους από άλλες παρατάξεις ;
7. Θα μειωθεί κατά πολύ το κόστος των εκλογών, θα προστατευθεί το περιβάλλον από την ασύδοτη αφισοκόλληση και τα χιλιάδες έντυπα.