ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

11.3.13

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ : Κούλουμα στην Μεταμόρφωση !

Η Καθαρά Δευτέρα θα εορταστεί  και φέτος με φαγητό, χορό ,τραγούδι και πέταγμα του αετού στον Χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Μεταμόρφωσης  στα Αλώνια από τον Σύλλογο Γυναικών Μεταμόρφωσης όπως συμβαίνει ανελλιπώς τα  τελευταία χρόνια με μεγάλη συμμετοχή κόσμου .
Κάτοικοι και επισκέπτες της εκδήλωσης αναμένεται  να αφήσουν στην άκρη ,προβλήματα και σκοτούρες που ταλαιπωρούν όλους μας στην Γκρίζα οικονομική πραγματικότητα που μας περιβάλλει και να αφεθούν έστω και για λίγες ώρες στην ξεγνοιασιά της ημέρας με νηστήσιμα σαρακοστιανά ,ποτό  ,χορό και τραγούδι .
Η χαρά όλων αλλά ιδιαίτερα των παιδιών θα  είναι το πέταγμα του χαρταετού  με «Μπροστάρη » τον παπά  Βασίλη , (που χρόνια ολόκληρα και μάλιστα σε καιρούς «τιμωρίας » του χωριού μας από την αλήστου μνήμης  δημοτικής  αρχής  Ψώνη , κράτησε σχεδόν μόνος του το έθιμο ), θέλει  όμως ιδιαίτερη μαστοριά και ιδανικές καιρικές συνθήκες φυσικά.
*Κάποιες πληροφορίες ερμηνεύουν το πέταγμα του χαρταετού σαν την επιθυμία του ανθρώπου να διώξει μακριά το κακό.
Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της νηστείας.
Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι από τον χριστιανικό λαό και σημαίνει πνευματική και σωματική "κάθαρση".
 Επίσης μια άλλη εκδοχή είναι πως ονομάστηκε έτσι επειδή οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σκεύη τους όλη μέρα από το φαγοπότι της αποκριάς.
 Μια χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιούμε είναι τα Κούλουμα που είναι η καθαροδευτεριάτικη έξοδος και το πέταγμα του χαρταετού.
Κατά τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, τα κούλουμα προέρχονται από τη λατινική λέξη Culumus που σημαίνει αφθονία αλλά και το τέλος, δηλαδή το τέλος της αποκριάς.
Ότι κι αν σημαίνει όμως η λέξη αυτή στις μέρες μας είναι ημέρα διασκέδασης, φαγητού και οικογενειακής συνύπαρξης.