ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

3.8.12

6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ - Γιορτάζει ο ιστορικός μας Ιερός Ναός

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ  ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ,ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ  ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΛΩΒΗΤΟΣ,  ΕΩΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ,ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

Έχουμε το  «προνόμιο » σαν χωριό να διαθέτουμε  από τους προγόνους   μας ,ένα κληροδότημα αιώνων ,ίσως ένα  από τα ποιο ιστορικά κτίσματα της Μεσσηνίας .
Τον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα  που η κτίση του χάνεται στα βάθη των αιώνων με πιθανότερη χρονολογία κτίσης το 850 μχ επί Αυτοκράτειρας Βυζαντίου Θεοδώρας .
Πιθανόν όμως σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχαιολογικής σκαπάνης η κτίση του Ναού να έγινε την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην περιοχή  ( 1.200 μχ ) αλλά οι αρχαιολογικές γνώμες διαφέρουν  και διίστανται.
Το γεγονός όμως παραμένει ένα …ανεξάρτητα του χρόνου κτίσης  μόλις πρόσφατα ο ιερός μας ναός βρήκε την φροντίδα που του αξίζει  .
Υπό την επίβλεψη της Εφορίας βυζαντινών Αρχαιοτήτων ο εσωτερικός χώρος ανεσκάφη  ( βρέθηκαν 4 τάφοι, με οστά 6 νεκρών) ενώ  η σοβατοποίια και το δάπεδο ανακαινίσθηκαν πλήρως  και εναρμονίστηκαν   με τις ιστορικές περιόδους που διήνυσε ο συγκεκριμένος  χώρος .
Ο εξωτερικός περιβάλλων  χώρος   ( μετά την κοροϊδία  χρόνων της δημοτικής αρχής του ….του αλήστης  μνήμης δημάρχου κου –κου  Ψώνη ) έχει δρομολογηθεί προς ανάπλαση από την δημοτική αρχή Πύλου –Νέστορος   (βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης )ενώ ευχή και ελπίδα όλων μας είναι ο επόμενος εορτασμός να γίνει σε ένα καινούργιο περιβάλλον .
Μετά την Δοξολογία  της 6ης  Αυγούστου  στον σκιερό χώρο κάτω από τα πλατάνια θα συνεχισθεί και φέτος το  « Πρωινό Πανηγύρι » που ξεκίνησαν πριν λίγα χρόνια το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης  με τον  « πατροπαράδοτο μπακαλιάρο » και λαϊκή ορχήστρα,  προσφορά σε κατοίκους και επισκέπτες , του εκκλησιαστικού μας  συμβουλίου με την συνδρομή του δήμου Πύλου –Νέστορος και μελών του Συλλόγου Γυναικών, σε μία  ΔΩΡΕΑΝ εκδήλωση που σκοπός της δεν είναι να « ανταγωνισθεί » τις βραδινές  εκδηλώσεις του χωριού μας ,τις οποίες όλοι και όλες στηρίζουμε σαν έθιμο ταυτισμένο με την πορεία της Μεταμόρφωσης  στον χρόνο .
Το  «Πανηγύρι » διοργανώνεται με αποκλειστικό σκοπό  την τόνωση των οικονομικών του εκκλησιαστικού συμβουλίου ,όπως και τις προηγούμενες χρονιές .
Τα χρήματα από τα έσοδα των εκδηλώσεων , χρησιμοποιήθηκαν  για άμεσες και απαιτητές  οικονομικές υποχρεώσεις  της Εκκλησίας  όπως ….για την αγορά των πλακιδίων δαπέδου  καθώς και την εξόφληση της οφειλής που υπήρχε για την κύρια πόρτα εισόδου του ναού  τα οποία σημειωτέον ήταν  «ειδική παραγγελία » των αρχαιολόγων.