ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

27.10.11

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΡΟΝΑΣ - Δημοτικός Σύμβουλος Πύλου – Νέστορος !!

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στην εφημερίδα « ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ » !!
Σύνδεση Βλαχόπουλου με τον βιολογικό Χώρας !!
Η ένταξη του Βλαχόπουλου στο βιολογικό καθαρισμό της Χώρας που προωθεί ο Δήμος Πύλου - Νέστορος, είναι το πιο σημαντικό έργο στη Δημοτική Ενότητα Παπαφλέσσα.
Αυτό επισημαίνει στην “Ε“ ο δημοτικός σύμβουλος Αγγελος Χρονάς - υπεύθυνος για τη Δ.Ε. Παπαφλέσσα και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πύλου - Νέστορος. Ο κ. Χρονάς σημειώνει την ανάγκη βελτίωσης του δρόμου Βλαχόπουλο - Παπούλια -Γλυφάδα - Κορυφάσιο - Πύλος και τονίζει την εφαρμογή του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι“, την υλοποίηση προγράμματος προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε όλες τις γυναίκες του δήμου και τον προγραμματισμό δωρεάν προληπτικού ελέγχου καρδιαγγειακού κινδύνου. Παρατηρεί, επίσης, ότι η αυτοδιοίκηση ασφυκτιά από την οικονομική δυσχέρεια που ασφυκτιά όλος ο ελληνικός λαός».
Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από την ενασχόλησή σας με την Αυτοδιοίκηση; Είναι όπως τα είχατε φανταστεί; Αξίζει τον κόπο;
«Οι πρώτες μου εντυπώσεις από την αυτοδιοίκηση που ασχολήθηκα, ήταν ότι συμμετέχω και εγώ σαν ενεργός πολίτης και σαν επιστήμονας στην λήψη σημαντικών αποφάσεων για τον τόπο που συχνά επισκεπτόμουν και που γεννήθηκαν οι γονείς μου.
Αυτό, σαν νέος άνθρωπος, με γεμίζει όρεξη και μεράκι να ασχοληθώ με τα κοινά, να συμβάλω και εγώ στην επίλυση μεγάλων και μικρών προβλημάτων και να συναποφασίσω με τους δημότες, αλλά και με τα συλλογικά όργανα του δήμου για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας και των πολιτών του. Οι δυνατότητες προσφοράς μέσα από την αυτοδιοίκηση είναι πάρα πολλές.
Η πολιτεία με την προχειρότητα που σχεδίασε τον “Καλλικράτη“, με την πολυνομία και τη σύγχυση λειτουργίας του μαζί με την οικονομική κρίση, οδηγεί εμάς τους αυτοδιοικητικούς σε αναγκαστική προσγείωση στην σκληρή και αδίστακτη πραγματικότητα. Η απογοήτευσή μας για την αυτοδιοίκηση δεν προέρχεται από εμάς ούτε από τον θεσμό, αλλά απ’ όσα οι νόμοι και η πολιτεία μας επιβάλλει να κάνουμε ή να μην κάνουμε από εκείνα που θέλουμε για τους δημότες μας. Συμπερασματικά η αυτοδιοίκηση ασφυκτιά από την οικονομική δυσχέρεια που ασφυκτιά όλος ο ελληνικός λαός».
Ο “Καλλικράτης“ αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω της κρίσης. Τι πιστεύετε, θα τα καταφέρει ή θα αποτύχει και θα παρασύρει και το δήμο σας;
«Η οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει όλες τις δραστηριότητες στην πατρίδα μας είναι λογικό να επηρεάζει ανάλογα και την αυτοδιοίκηση. Εκτίμησή μου είναι ότι ο “Καλλικράτης“ είναι ένα κατασκεύασμα του ποδαριού που αναγκαστικά μας το επέβαλαν γρήγορα και βιαστικά, γιατί το μνημόνιο τους υποχρέωνε να το κάνουν με την δήθεν δικαιολογία εξοικονόμησης χρημάτων, από την δήθεν σπατάλη της αυτοδιοίκησης, αλλά δυστυχώς όμως τα κουκιά δεν τους βγήκαν με αποτέλεσμα ο “Καλλικράτης“ να μην επιφέρει την αναμενόμενη οικονομία στο κράτος, αλλά να καταστήσει την αυτοδιοίκηση δυσλειτουργική και τόσο προβληματική και ελλιπή που κάνει τις δημοτικές αρχές να δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να είναι αποτελεσματικές, να προσφέρουν στους δημότες, να λύνουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Και αυτό γίνεται με τη δύναμη της ψυχής τους, με την όρεξή τους για προσφορά και με θυσίες που αγγίζουν τα όρια της αυτοθυσίας. Η ελληνική ύπαιθρος που είναι και ο δήμος μας, έχει ανάγκη από έργα υποδομής και ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, κοινωνικές υποδομές και δράσεις που στην οικονομική κρίση που βιώνουμε είναι αδύνατο να τα προσφέρει στους δημότες η αυτοδιοίκηση, όπως θα έπρεπε. Παρά ταύτα η δημοτική αρχή του δήμου μας, κάνει τα πάντα και τα καταφέρνει τις περισσότερες φορές, και αν ο “Καλλικράτης“ αποτύχει, ο δήμος μας θα είναι ο τελευταίος που θα παρασυρθεί στη δίνη της οικονομικής εξαθλίωσης της πατρίδας μας».
Ο πρώην Δήμος Παπαφλέσσα δείχνει να “σφίγγεται“ στο νέο μεγάλο δήμο Πύλου - Νέστορος. Συμφωνείτε μ’ αυτούς που λένε ότι δε θα έπρεπε να ενταχθεί σ’ ένα τόσο μεγάλο δήμο; Και μάλιστα στο συγκεκριμένο;
«Δεν συμφωνώ ότι ο πρώην Δήμος Παπαφλέσσα “σφίγγεται“ στο νέο μεγάλο Δήμο Πύλου - Νέστορος. Αντίθετα συμβιώνει αρμονικά με όλους τους τέως δήμους και απολαμβάνει των ιδίων προνομίων. Με ικανούς εκπροσώπους στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στο Τοπικό έχει δημιουργήσει σε εμάς τους αυτοδιοικητικούς, αλλά και στους δημότες, τη βεβαιότητα ότι δεν στερούνται καμία από τις υπηρεσίες που είχαν, αντίθετα οι δημότες εξυπηρετούνται άμεσα και άνετα στον τόπο μας και συμμετέχουμε ισόποσα και ανάλογα στα αναπτυξιακά προγράμματα που υλοποιεί ο Δήμος Πύλου - Νέστορος.
Ποια είναι τα έργα στην περιοχή σας και στο δήμο, που θεωρείτε σημαντικά και για τα οποία θα αγωνιστείτε να υλοποιηθούν σ’ αυτή την πρώτη καλλικρατική θητεία;
«α) Για μας σημαντικό έργο είναι η πρωτοβουλία του δημάρχου μας να μας συμπεριλάβει στο μεγάλο έργο που υλοποιείται στον τέως Δήμο Νέστορος το βιολογικό καθαρισμό, όπου ήδη έχει υποβληθεί συγκριτικός πίνακας από την ανάδοχο εταιρεία που κατασκευάζει τον βιολογικό της Χώρας για να συμπεριλάβει και το Βλαχόπουλο.
Από ότι γνωρίζουμε, έχει και τις περισσότερες εγκρίσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ. 

β) Ανάπλαση του βυζαντινού μνημείου της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Τοπική Κοινότητα της Μεταμόρφωσης όπου ήδη εκπονείται μελέτη ανάπτυξης.
 γ) Ανέγερση νέου Περιφερειακού Ιατρείου στο Βλαχόπουλο, ένα σημαντικό έργο που βρίσκεται σε καλό δρόμο και μέχρι τις εορτές αναμένεται η δημοπρασία. 
δ) Στο πρόγραμμα “Αλ. Μπαλτατζής“ υποβάλλονται εντός των ημερών μελέτες και περιλαμβάνεται όλη η αγροτική οδοποιία της Δ.Ε. Παπαφλέσσα. 
ε) Ηλεκτροδότηση επαρχιακής οδού Δημοτικής Κοινότητας Βλαχόπουλου. στ) Προσθήκη - επέκταση ισογείων χώρων υγιεινής και αποθήκης στο Δημοτικό Σχολείο Βλαχόπουλου».
Βελτιώθηκε ο δρόμος Καζάρμα -Τουλούπα Χάνι, αλλά η πρόσβαση παραμένει προβληματική στο δήμο σας που παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον. Ποιοι δρόμοι πρέπει να προταχθούν;
«Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών σίγουρα θα πρέπει να γίνει βελτίωση του δρόμου Βλαχόπουλο - Παπούλια - Γλυφάδα - Κορυφάσιο - Πύλος. Βέβαια παρέμβαση θα μπορούσε να γίνει σε όλους τους δρόμους προς τις κοινότητες που συνδέουν τον τέως Δήμο Παπαφλέσσα, καθώς και η αποπεράτωση του επαρχιακού δρόμου εντός του Βλαχόπουλου».
Η Κοινωφελής Επιχείρηση μπορεί να προσφέρει έργο, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα; Ή έχει πέσει θύμα των δύσκολων οικονομικών της αυτοδιοίκησης;
«Ηδη ο δήμος εφαρμόζει με επιτυχία τη δράση “Βοήθεια στο σπίτι“ παρά τα αυστηρά και μη κοινωνικού χαρακτήρα κριτήρια που είχε θέσει η πολιτεία για την επιλογή των ατόμων που έχουν ανάγκη.
Ο ορισμός της έδρας της Κοινωφελούς Επιχείρησης στη Χώρα φέρνει πιο κοντά τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου στον τέως Δήμο Παπαφλέσσα. 

α) Ηδη η Κοινωφελής Επιχείρηση υλοποιεί ευρύ πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε όλες τις γυναίκες του δήμου μας από 25-65 ετών.
 β) Προγραμματισμός δωρεάν προληπτικού ελέγχου καρδιαγγειακού κινδύνου. Στις 25/10 Χώρα, 26/10 Βλαχόπουλο, 27/10 Χιλιοχώρια και με επέκταση σε όλους τους τέως δήμους, όπου θα γίνουν βιοχημικές εξετάσεις, μέτρηση αρτηριακής πίεσης και υπολογισμός του κινδύνου για πιθανό καρδιακό - εγκεφαλικό επεισόδιο. γ) Ο δήμος μας είναι ήδη μέλος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας (Δ.Δ.Υ) και έχει ζητήσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα του προληπτικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα γίνει η υλοποίησή τους».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 23/10/2011