ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

6.5.11

Δημ. Καφαντάρης – Αρχαιολόγοι για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού πλούτου του Δήμου Πύλου –Νέστορος

Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2011, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο Πύλου-Νέστορος ΜΕΤΑΞΎ του Δημάρχου κου Δημητρίου Π. Καφαντάρη με τον κο Ζία Νικόλαο, Ομότιμο Καθηγητή της αρχαιολογίας, Πρόεδρο της επιτροπής ΤΔΠΑΑΕ, Ταμείου Διαχείρισης Πίστωσης Εκτέλεσης Αρχαιολογικών Έργων και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Έργων Πυλίας. Στην συζήτηση παραβρέθηκαν ο Αντιδημάρχου Οικονομικών κος Καρβέλας Παναγιώτης και ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας κος Βέργος Κωνσταντίνος.
Πριν την συνάντηση ο κος Ζιας επισκέφτηκε τα κάστρα της Μεθώνης, της Κορώνης, της Πύλου και του Ναυαρίνου για ζητήματα του άπτονται της αρμοδιότητας του με αφορμή της συνεδρίασης της επιτροπής έργων Πυλίας και ακολούθως επισκέφτηκε τον κ.Δήμαρχο έπειτα από πρόσκληση του τελευταίου σε προγενέστερη συνάντηση τους στην Αθήνα στις 2 Μαρτίου 2011.
Σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να συνεχιστούν οι συζητήσεις σχετικά με θέματα που έχουν προκύψει στην περιοχή και αφορούν τα Μεσαιωνικά Κάστρα των οποίων η ανάδειξη και αποπεράτωσή εντάσσονται στις άμεσες προτεραιότητες του Δημάρχου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους διάφορους τρόπους που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη του κάστρου της Πύλου ώστε αυτό να ανακτήσει την αίγλη και την αξία που είχε στο παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η επισκευή της πύλης και η εσωτερική διαμόρφωση του κάστρου αφενός μεν για ευκολότερη περιήγηση των επισκεπτών, με ιδιαίτερη φροντίδα για την ασφαλέστερη μετακίνηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αφετέρου δε για την προετοιμασία του χώρου για την διεξαγωγή εκδηλώσεων.
Ο κ.Δήμαρχος ζήτησε επιμόνως την έναρξη της χρηματοδότησής του ήδη ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου για την επισκευή, τη συντήρηση και την ανάδειξη της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που βρίσκεται στο εσωτερικό του κάστρου, και η οποία έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία....
Ο κος Δήμαρχος αναφέρθηκε στην εξωτερική όψη του κάστρου της Πύλου που ουσιαστικά αποκρύπτεται από την ύπαρξη πανύψηλων δέντρων που αποτελούν σημείο αντίφασης της λειτουργίας του κάστρου κάνοντας το να φαίνεται ευάλωτο και μικρής έκτασης. Για το σκοπό αυτό, προτείνει την εισαγωγή ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης ώστε να αναδεικνύεται το σύνολο των τειχών του και να παρουσιάζει την απόρθητη όψη που του αρμόζει με τον απαραίτητο φωτισμό.
Με ιδιαίτερη ευαισθησία ο κ. Καφαντάρης ζήτησε από τον κ.Ζία να επισπευτούν οι διαδικασίες για δύο ακόμα σημαντικά έργα στην πόλη της Πύλου που χρίζουν άμεσης αποκατάστασης. Το πρώτο, είναι η επισκευή του Κρηπιδώματος της προκυμαίας του παλαιού λιμανιού της Πύλου. Ένα τμήμα του κρηπιδώματος ήδη παρουσίασε καθιζήσεις με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος για υποχώρηση μεγάλου μέρους του παλαιού λιμανιού. Το δεύτερο έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση του Παλαιού Υδραγωγείου της Πύλου (Καμάρες) που αποτελεί πραγματικό στολίδι στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης της Πύλου. Για τα δύο έργα έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες με τεύχη δημοπράτησης και όλες τις εγκρίσεις με προϋπολογισμό που κυμαίνεται σε εφικτά ποσά χρηματοδότησης.
Στην συνέχεια, ο κος Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της επισκευής του συστήματος φωτισμού του Κάστρου της Μεθώνης που υπέστη βλάβες λόγω των κακών καιρικών φαινομένων την περίοδο του Φεβρουαρίου στην περιοχή και εμμένοντας στην συνέχιση των έργων αναστήλωσης του. Ο κ. Καφαντάρης αναφέρθηκε και στο Κάστρο της Κορώνης για το οποίο επίμονα ζήτησε την προστασίας του διότι αυτό κρίνεται ευάλωτο παρουσιάζοντας συχνές κατολισθήσεις. Ο κος Ζίας μας ενημέρωσε για την έναρξη της αναστήλωσης μέρους του Κάστρου του Ναυαρίνου. Τέλος, συζητήθηκε και η μέριμνα που πρέπει να δοθεί για την ένταξη του έργου της ανάδειξης του διατηρητέου κτιρίου του Καποδιστριακού - Αλληλοδιδακτικού Σχολείου στην Μεθώνη μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, για το οποίο έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι εγκρίσεις με τεύχη δημοπράτησης .
Με το πέρας της συνομιλίας, που διεξάχθηκε σε κλίμα αλληλοσεβασμού και φιλικότητας, επιβεβαιώθηκε περίτρανα η συνεργασία η οποία υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει ανάμεσα στις δύο μεριές. Αμφότεροι έμειναν ικανοποιημένοι και συμφώνησαν να βρίσκονται σε άμεση επαφή και επικοινωνία για την επίλυση των θεμάτων που έχουν ανακύψει στην περιοχή. Ο κος Ζίας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ταχύτερη δυνατόν δρομολόγηση των θεμάτων που συζητήθηκαν και της δεσμεύτηκε ότι θα είναι στο πλευρό του Δημάρχου στηρίζοντάς τον στην υλοποίηση των οραμάτων του για ένα Δήμο σύγχρονο και ποιοτικό έτσι ώστε η ανάπτυξη και βελτίωση που είναι προσδοκία όλων μας να παίρνει σάρκα και οστά.