ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

4.4.11

Ο Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος στο Detroit για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου !

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821 και κατόπιν της επίσημης προσκλήσεως του Προέδρου της Επιτροπής Ελληνικής Παρελάσεως του Detroit κ. Ριγάνη, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτριος Π. Καφαντάρης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Detroit την 26η Μαρτίου 2011 και συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις. Η πρόσκληση έγινε μετά την επιλογή από την ως άνω Επιτροπή του Λαογραφικού Συλλόγου Κυριών Πύλου για να συμμετέχει η χορευτική τους ομάδα στις εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ παρών ήταν αντί του Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας κ. Θεόκλητος Λαμπρινάκος.
Το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 ο Λαογραφικός Σύλλογος Κυριών Πύλου μαζί με την χορευτική ομάδα επισκέφθηκαν τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως του Detroit. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε η 4η ετήσια απονομή βραβείων ελληνικής κληρονομιάς όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόλαος της Ελληνικής Ορθόδοξης Μητρόπολης του Detroit καλωσόρισε τον Δήμαρχο κ. Καφαντάρη και την Ελληνική αποστολή. Ο Δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό στους ομογενείς, ευχαρίστησε την Επιτροπή, τον Σύλλογο Μεσσηνίων του Detroit και την Ιερά Μητρόπολη του Detroit για την σπουδαία πρόσκληση και την τιμή που έκαναν τόσο στον ίδιο όσο και στον Λαογραφικό Σύλλογο των Κυριών Πύλου με την επιλογή της χορευτικής του ομάδας. Στη συνέχεια, η χορευτική ομάδα του Λαογραφικού Συλλόγου παρουσίασε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και εντυπωσίασε τους ομογενείς και τους ντόπιους προσκεκλημένους.
Το πρωί της Κυριακής 27 Μαρτίου τελέστηκε, από το Μητροπολίτη Νικόλαο και τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Μεσσηνίας Θεόκλητο, η πανηγυρική δοξολογία για την 25η Μαρτίου 1821 στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Detroit. Αμέσως μετά ξεκίνησε η παρέλαση στο Κέντρο του Detroit (στο GreekTown) και της παρέλασης ηγήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόλαος συνοδευμένος από τον Πρωτοσύγκελο Θεόκλητο, τον Δήμαρχο κ. Καφαντάρη, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνικής Παρελάσεως του Detroit κ. Ριγάνη και την Πρόεδρο του Λαογραφικού Συλλόγου Κυριών Πύλου κ. Νίκη Κωνσταντακοπούλου. Μετά το πέρας της παρελάσεως, στην οποία συμμετείχαν σαράντα μονάδες εκπροσώπων των Ελληνικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, πολιτιστικοί σύλλογοι, χορευτικές ομάδες και οργανισμοί ενώσεων φοιτητών από την Μητρόπολη του Detroit και τις γύρω περιοχές, ο προεξέχων της τελετής προσκάλεσε στο βήμα το Δήμαρχο κ.

Καφαντάρη στα πλαίσια της παράδοσης που ακολουθείται να απευθύνεται η πανηγυρική ομιλία για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγεννεσίας από κάποια εξέχουσα προσωπικότητα προς τους ομογενείς στην ελληνική γλώσσα για την αφύπνιση του ελληνισμού.
Μετά την ομιλία του Δημάρχου πολλοί ομογενείς συγκινημένοι μίλησαν με τον ίδιο και με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής από την Πύλο ενώ όλοι μαζί χόρεψαν στους δρόμους του Detroit στα πλαίσια των εορτασμών αφυπνίζοντας την ελληνική συνείδηση και διατηρώντας το ελληνικό πνεύμα ζωντανό στις ψυχές των ομογενών. Ο λαογραφικός Σύλλογος Κυριών Πύλου μαζί με την χορευτική τους ομάδα και τον Δήμαρχο μπήκαν στα σπίτια των ομογενών, επικοινώνησαν με Μεσσήνιους του απόδημου
Ελληνισμού, ομογενείς που κατάγονται από όλη την Ελλάδα, σπουδαίες προσωπικότητες του Ελληνισμού που έχουν αναδείξει την χώρα μας στην Αμερική, αντάλλαξαν δώρα και υποσχέθηκαν να διατηρήσουν διαρκή επικοινωνία για την ανάδειξη του Δήμου μας ως τουριστικού σημείου, περιοχής που διατηρούνται οι παραδόσεις και που είναι ανοιχτή να την επισκεφτούν από όλες τις πλευρές του κόσμου.

Στα πλαίσια των συναντήσεων αυτών, ο Δήμαρχος κ. Καφαντάρης ήταν σε διαρκή επαφή με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μεσσηνίων του Michigan κ. Τομαρά Τάσο και συζήτησαν με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Michigan κ. Στασσινό Λάμπρο, Πρόεδρο του ιδρύματος μοντέρνων ελληνικών σπουδών, θέματα που αφορούν τα ιστορικά μνημεία του Δήμου μας καθώς επίσης συζητήθηκε η διοργάνωση διεθνούς Συνεδρίου στο Detroit υπό την αιγίδα του Τμήματος του Πανεπιστημίου του Michigan με θέμα την προβολή και την αξία του μοναδικού Μυκηναϊκού Ανακτόρου του Νέστορα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ανάμεσα στο Δήμαρχο και Έλληνες επιχειρηματίες της ομογένειας για την δημιουργία σταθερών εμπορικών δεσμών.
Ο Δήμαρχος θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Λαογραφικό Σύλλογο Κυριών Πύλου και την χορευτική του ομάδα για την άψογη παρουσία τους καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων καθώς και τον κ. Κανάκη, παραγωγό της περιοχής μας, ο οποίος απέστειλε δωρεάν τυποποιημένο ελαιόλαδο στους ομογενείς. Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος αποκτά πλέον το κύρος που του αρμόζει λόγω της ιστορίας του και στο εξωτερικό.