ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

31.1.09

Μεσσηνία . Προβλήματα από τις συνεχιζόμενες βροχές

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις που επί 40 μέρες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση παρά τις μικρές διακοπές έχουν δημιουργήσει κατολισθητικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας.

Έντονα είναι τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι κατολισθήσεις και οι πτώσεις των βράχων στην διασταύρωση προς Μεταξάδα του οδικού άξονα Καζάρμα – Χώρα αλλά χάρις στην άμεση επέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Νέστορος το οδόστρωμα διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα .

Έντονο είναι το πρόβλημα στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με τις δεκάδες λακούβες που έχουν σχηματιστεί και οι οποίες κρύβουν παγίδες για τους διερχόμενους οδηγούς και τα οχήματα τους

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λακούβα που έχει σχηματιστεί στο ύψος των αποθηκών του ΑΣΟ στην Μεταμόρφωση το βάθος της οποίας ξεπερνά τα 30 εκατοστά αλλά παρά τις συνεχείς οχλήσεις των τοπικών παραγόντων στην αρμόδια διεύθυνση της Νομαρχίας η αποκατάσταση δεν γίνεται

Διαβάστε περισσότερα...

30.1.09

Και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ το έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής

Και στους συνταξιούχους αγρότες του ΟΓΑ θα χορηγηθεί το έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής (100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή διαμονής τους), σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου.
Με βάση την τροπολογία, χορηγείται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους πάσης φύσης συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλεται το ΕΚΑΣ, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, στα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα καθώς και στα άτομα με αναπηρία, έμμεσα ασφαλισμένα ή ανασφάλιστα, εφόσον λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα καθώς και στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργους.
Η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, του πολυτεκνικού επιδόματος και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού χαρακτήρα. Διαβάστε περισσότερα...

28.1.09

Αγρότες. Επικράτησε το «διαίρει και βασίλευε»

Τελικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας ένας αγώνας που είχε στριμώξει την κυβέρνηση στο καναβάτσο με την μέθοδο της σαλαμοποίησης άρχισε να σβύνει.

Το «διαίρει και βασίλευε» με την κατανομή των μέτρων έφερε τα πρώτα αποτελέσματα, το κομματικό καθήκον και εδώ επικράτησε των δίκαιων αιτημάτων

Ο κ. Χατζηγάκης ικανοποίησε το αίτημα των αγροτών από Πελοπόννησο να ενταχθούν στο πακέτο των 500 εκ. ευρώ η κορινθιακή σταφίδα και η πατάτα και να ενισχυθεί κι άλλο το ελαιόλαδο.

Για τους αγρότες από το Αγρίνιο ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι το 50% των κοινοτικών επιδοτήσεων που τους αφαιρείται από φέτος θα επιστρέψει, μέσω των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

Έτσι, αγρότες από τις περιοχές αυτές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το μπλόκο του Ισθμού, όπου όμως παραμένουν περίπου 50 τρακτέρ αγροτών του ΣΥΝ.

Οι τελευταίοι δήλωσαν πως δεν αναγνωρίζουν πλέον τη συντονιστική επιτροπή που μετέβη στην Αθήνα για συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της επιτροπής υποστήριξε πως αυτοί που είχαν παραμείνει στο μπλόκο δεν είναι αγρότες. Κλειστές είναι και δύο λωρίδες στην Πάχη Μεγάρων, στο ρεύμα προς Κόρινθο.
Χτές το απόγευμα άνοιξε και το μπλόκο στα «Πράσινα Φανάρια» της ανατολικής Θεσσαλονίκης. «Θεωρούμε ότι ένα μέρος των αιτημάτων ικανοποιήθηκε, αλλά τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, με άλλους τρόπους» δήλωσε το μέλος συντονιστικής επιτροπής, Γιάννης Βογιατζής.

Η ποιο κρίσιμη όμως μέρα για τα μπλόκα είναι η σημερινή.Μετα το σπάσιμο του μπλόκ στον Ισθμό της Κορίνθου, την Ανατολική Θεσσαλονίκη, τη διαφαινόμενη αποχώρηση από τα Μαλγαρα, τα Τέμπη, τις Μικροθήβες και αλλού οι αγρότες από τα μπλοκα Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Φωκίδας συσκέπτονται σήμερα και μέχρι το απόγευμα θα έχουν αποφασίσει αν κάποτε θα αποχωρήσουν.

Πάντως γενική είναι η εντύπωση στα μπλόκα που έχουν απομείνει αν είναι να φύγουν ,να φύγουν με το κεφάλι ψηλά.

Στο μεταξύ η απάντηση στις υποσχέσεις του κ.Χατζηγακη ήταν η ανάπτυξη δυο νέων μπλοκων στη Φθιωτιδα.

Χτες το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από το Νέο Μοναστήρι αγρότες που δεν ανήκουν στο σύλλογο που εκπροσωπεί ο κ.Γκανής και έκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα το δρόμο προς Λάρισα και Καρδίτσα.

Επίσης αγρότες από Καστρι, Γραμμένη, Αρχανι, Μεσοποταμιά, Μακρακώμη κ.α. συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω απο το Καστρί και απέκλεισαν για λίγη ώρα το δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου.

Σήμερα θα αποφασίσουν αν θα επαναλάβουν τον αποκλεισμό ή θα αποχωρήσουν Διαβάστε περισσότερα...

26.1.09

Πως κατανέμονται τα ποσά για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και οριστικοποιήθηκαν τα ποσά που θα λάβουν οι αγρότες, ως ενίσχυση του εισοδήματός τους για το 2008 - 2009 από το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι γενικοί γραμματείς ανακοίνωσαν στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγροτών από τα μπλόκα, τα ποσά που διανέμονται. Όπως έγινε γνωστό, αναλυτικά θα δοθούν:

- Βαμβάκι. Σε αγρότες με μεγάλες ζημίες 45 ευρώ το στρέμμα. Για μικρές ζημίες 25 ευρώ το στρέμμα.

- Καλαμπόκι. Για μεγάλες ζημίες 25 ευρώ το στρέμμα και για μικρές ζημίες 20 ευρώ το στρέμμα. Σε όλους τους καλλιεργητές καλαμποκιού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5,5 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα είναι αυξημένη κατά 40%

- Σιτάρι. Στο μαλακό σιτάρι θα δοθούν αντίστοιχα 12 και 8 ευρώ το στρέμμα και στο σκληρό 10 και 7 ευρώ το στρέμμα. Στους καλλιεργητές σκληρού σιταριού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 3 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης θα είναι αυξημένη κατά 40%. Στους καλλιεργητές μαλακού σιταριού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 2,5 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θα είναι αυξημένη κατά 40%.

- Λάδι. Στο λάδι θα εκτιμηθούν οι ζημιές και θα δοθούν ως 30 λεπτά το κιλό.

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες που θα αποζημιωθούν για ακαρπία, η ενίσχυση θα καθοριστεί ανά προϊόν και είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν και τα ροδάκινα. Διαβάστε περισσότερα...

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι Μεσσήνιοι αγρότες

Μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών της Μεσσηνίας και οι ποιο αισιόδοξοι δεν μπορούσαν να φανταστούν την απήχηση που είχαν οι πανελλήνιες αγροτικές κινητοποιήσεις και η συμμετοχή των μεσσηνίων αγροτών στα πρώτα μπλόκα που στήθηκαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Τα πρώτα μηνύματα ήρθαν από το μπλόκ του Ριζόμυλου που ξεκίνησε το πρωί με εντυπωσιακή συμμετοχή στην συνέχεια οι συγκεντρωμένοι με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα κατευθύνθηκαν στο Ασπρόχωμα για την δεύτερη, προγραμματισμένη συγκέντρωση και από εκεί κατευθυνθηκαν στην Τσακώνα και έστησαν το μεγάλο μπλόκο στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Καλαμάτας το μεσημέρι...

Χαρακτηριστικό της μεγάλης συμμετοχής ήταν το < φρακάρισμα > που επήλθε από τα τρακτέρ στο δρόμο του Ριζόμυλου!!!

Αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από την περιοχή της Τριφυλίας συγκεντρώθηκαν και στην Τερψιθέα της Κυπαρισσίας με πρόθεση , να κατευθυνθούν στο Καλό νερό για να στήσουν μπλόκο στη διασταύρωση των Εθνικών Οδών Πύργου - Καλαμάτας και Πύργου - Πύλου...

Διαβάστε περισσότερα...

Mπλόκο στον Ισθμό της Κορίνθου από τους αγρότες

Σε αποκλεισμό του Ισθμού της Κορίνθου, αλλά και τον εθνικών δρόμων Κορίνθου - Πατρών και Κορίνθου - Καλαμάτας, προχώρησαν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι πρόεδροι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών των Νομών της Περιφέρειας συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στην Κόρινθο και συνέταξαν υπόμνημα με τα αγροτικά αιτήματα, το οποίο αργότερα παρέδωσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα.

Οι απαντήσεις που πήραν από τον υπουργό, αλλά και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηγάκης δεν ικανοποίησαν τους εκπροσώπους των αγροτών, που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

23.1.09

Δήμος Νέστορος .Συνεδριάζουν για το τεχνικό πρόγραμμα

Η κατάρτιση και ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Νέστορος για το 2009 ύψους 13 εκατ.Ευρώ ,είναι το αντικείμενο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Κυριακή στις 10.30 το πρωί.

Από το ύψος των 13 εκατ.Ευρώ το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά το έργο της αποχέτευσης που φτάνει τα 8.5 εκατ. Ευρώ ,ενώ τα υπόλοιπα 4.5 εκατ. Αφορούν τα υπόλοιπα επί μέρους έργα.

Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Αναστ.Τσορώνης σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη 21/01/2009 με τον προϊστάμενο της ΤΥΔΚ Μεσσηνίας συζήτησε μαζί του για την πορεία των έργων και τον προγραμματισμό νέων σημαντικών έργων στον δήμο του.

Στην συζήτηση εξετάστηκε η πορεία των έργων της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού που χρηματοδοτούνται από το Γ΄Κ.Π.Σ καθώς και το έργο της ύδρευσης και της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου της Χώρας που χρηματοδοτείται από τον < Θησέα >

Σε δηλώσεις του ο κος Τσορώνης τόνισε την καλή συνεργασία που έχει με τον προϊστάμενο της ΤΥΔΚ ,ο οποίος υποστηρίζει τους δήμους της περιφέρειας και ειδκά όσους από αυτούς δεν διαθέτουν Τεχνική Υπηρεσία.

Για την μονάδα του βιολογικού καθαρισμού του δήμου ο κος Τσορώνης τόνισε ότι ευελπιστεί πως η δοκιμαστική λειτουργία της θα αρχίσει την άνοιξη – καλοκαίρι του 2010.

Διαβάστε περισσότερα...

21.1.09

Δήμος Παπαφλέσσα . Νέα έργα στο τεχνικό πρόγραμμα

Στα 4,16 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Παπαφλέσσα, όπως ψηφίστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από αυτά, για όλα τα τοπικά διαμερίσματα αναλογούν 764.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 3, 4 εκατομμύρια θα διατεθούν για γενικά έργα.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ως νέα έργα η εκπόνηση μελέτης αποχέτευσης ακαθάρτων με 90.000 ευρώ, η βελτίωση του υδραγωγείου συνδέσμου ύδρευσης «Τέλλος Άγρας» με 1,8 εκατ. ευρώ, η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης με 127.000 ευρώ, η κατασκευή νέου Δημαρχείου με 500.000 ευρώ, η επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με 20.000 ευρώ, η κατασκευή περιφερειακού ιατρείου με 170.000 ευρώ.

Στα συνεχιζόμενα έργα ανήκουν, μεταξύ άλλων, η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης από το Δημαρχείο έως την κεντρική δεξαμενή στο Βλαχόπουλο και από τη δεξαμενή έως το Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης με 72.930 ευρώ, η αγροτική οδοποιία με 229.330 ευρώ, ο δρόμος Μεταμόρφωση – Μυρσινοχώρι με 146.000 ευρώ, η επισκευή του κτηρίου για τη στέγαση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με 50.000 ευρώ και η ανάπλαση του αύλειου χώρου του Δημαρχείου με 35.000 ευρώ.

Στα διαμερίσματα

Στο Βλαχόπουλο πρόκειται να διατεθούν 184.690 ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των έργων που προβλέπεται να υλοποιηθεί, κυμαίνεται από 2.000 έως 6.935 ευρώ. Ποσό 20.000 ευρώ αναμένεται να διατεθεί για την αγροτική οδοποιία, και 14.000 ευρώ για την επισκευή και συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου. Από 12.000 ευρώ θα δοθούν για τον ηλεκτροφωτισμό του δρόμου προς το Δημαρχείο, την περίφραξη του νεκροταφείου, την ασφαλτόστρωση της δημοτικής οδοποιίας και την ολοκλήρωση του δρόμου Ριζοβουνιάς.

Στη Μεταμόρφωση θα δοθούν 206.170 ευρώ.

Από αυτά, πίστωση 80.000 ευρώ αφορά στην αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και 30.000 για αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων. Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία πάρκου αναψυχής, με προϋπολογισμό 12.120 ευρώ. Τα υπόλοιπα έργα κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 12.000 ευρώ.

Στο Παπαφλέσσα αναλογούν 108.395 ευρώ,

στο Μαργέλι 98.690 ευρώ

και στο Μανιάκι 66.200 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα...

Μαύρη αγορά στα τρόφιμα .Ληστεία στους παραγωγούς

Καπέλα" έως 944% σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ

Η πρωτοφανής ακρίβεια που σαρώνει την αγορά οφείλεται εν πολλοίς στον εκβιασμό που υφίστανται οι προμηθευτές των προϊόντων (αγρότες, βιοτέχνες, βιομηχανία) να «φουσκώνουν» τις τιμές με εικονικά τιμολόγια.

Τη μερίδα του λέοντος αποκομίζουν οι έμποροι και λιανοπωλητές που εισπράττουν έως και το 60% της ψευδούς τιμής των τροφίμων.

Από έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ προκύπτει, επίσης, πως, ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν σε δεκαπλάσιες σχεδόν τιμές τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, στις τσέπες των αγροτών καταλήγει μόλις το 10% της αξίας.

Εξοργιστικές και πέραν κάθε καλώς εννοουμένων συναλλακτικών ηθών είναι και οι τιμές που αναγκάζονται να πληρώνουν οι καταναλωτές σε όλα τα βασικά είδη διατροφής. Η ψαλίδα τιμών καταναλωτού και παραγωγού έχει αβυσσαλέο άνοιγμα, που δρασκελίζουν ανενόχλητα καρτέλ και μεσάζοντες.

Ακριβότερα κατά 650% πωλούνται το αλεύρι σε σχέση με την τιμή παραγωγού, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο +239%, οι ελιές Καλαμών +220%, τα ψάρια +333%.

Το ψωμί

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ το ψωμί:

Το τύπου «χωριάτικο» πωλείται προς 1,7 ευρώ ανά κιλό, ενώ ο παραγωγός εισέπραξε για το μαλακό σιτάρι 0,18 ευρώ/κιλό. Στον καταναλωτή τελικά φτάνει ακριβότερο το ψωμί κατά 944%, αλλά από την πρωτοφανή αυτή ληστεία ευνοημένοι φαίνεται πως είναι οι πάσης φύσεως μεσάζοντες και λιανοπωλητές και όχι βέβαια ο αγρότης, καθώς το μερίδιό του είναι μόλις 11% από την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής.

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το μέγεθος της κλοπής αγροτών και καταναλωτών: Στα 100 ευρώ που πληρώνει για την αγορά ψωμιού ένα νοικοκυριό, μόνο τα 10 πηγαίνουν στον παραγωγό.

Εξοργιστικές και πέραν κάθε καλώς εννοουμένων συναλλακτικών ηθών είναι και οι τιμές που αναγκάζονται να πληρώνουν οι καταναλωτές σε όλα τα βασικά είδη διατροφής, παίρνοντας πάντα σαν βάση τις τιμές με τις οποίες ξεκινούν αυτά από το χωράφι ή τη στάνη (όταν πρόκειται για κτηνοτροφικά προϊόντα).

Ανενόχλητοι

Η ψαλίδα τιμών καταναλωτού και παραγωγού έχει αβυσσαλέο άνοιγμα που δρασκελίζουν ανενόχλητα καρτέλ και μεσάζοντες, καθώς:

Ακριβότερα κατά 650% πωλούνται το αλεύρι στην αγορά σε σχέση με την τιμή παραγωγού, το ρύζι +324%, η ζάχαρη +265%, το χύμα κρασί +378%, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο +239%, οι ελιές Καλαμών +220%, το μέλι +314%, τα ψάρια +333%, το μοσχαρίσιο κρέας +239%, το τυρί φέτα +206%, η γραβιέρα +305% κ.ο.κ.

Την ασύδοτη ακρίβεια στην αγορά... θρέφει το ισχύον «πιστωτικό τιμολόγιο έκπτωσης εκ των υστέρων», επισημαίνει, με δηλώσεις του στο «Έθνος», ο γενικός διευθυντής της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιάννης Τσιφόρος.

Το ισχύον σύστημα, λέει ο κ. Τσιφόρος, αποτελεί όχημα εκβιασμού και παράνομων συναλλαγών σε βάρος των προμηθευτών (αγροτών κ.λπ.) από το εμπόριο. Τους οδηγούν σε πλασματική διόγκωση των εξόδων τους, με επακόλουθο την υπερβολική και εικονική αύξηση των τιμών.

Έμποροι και λιανοπωλητές, μας λέει ο κ. Τσιφόρος, με βάση το εικονικό αυτό τιμολόγιο διεκδικούν από τους προμηθευτές τους το μέγιστο του ποσοστού της υπερτιμολόγησης.

Εκβιασμός

Τα ποσοστά του εκβιασμού αυτού, κατά το γενικό διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ, κυμαίνονταν, για παράδειγμα, στα αλλαντικά μέχρι 60%, στα ζυμαρικά μέχρι 50%, στα όσπρια έως 50%, στα χαρτικά έως 60% και βασίζονταν σε παράνομα ιδιωτικά συμφωνητικά.

Αν το υπουργείο Ανάπτυξης ήθελε πραγματικά να πλήξει την ακρίβεια, λέει ο κ. Τσιφόρος, μία και μόνο διάταξη έπρεπε να είχε υιοθετήσει: Την οριστική κατάργηση αυτού του πιστωτικού τιμολογίου.

Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ επισημαίνει, παράλληλα, πως οι ελλιπείς δομές στο εμπόριο και στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, η παντελής έλλειψη κανόνων λειτουργίας, η αδιαφάνεια των συναλλαγών και η κερδοσκοπία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη χαοτική λειτουργία της αγοράς.

Απαιτείται, λέει ο κ. Τσιφόρος, ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο πρέπει να ρυθμίζονται τα εξής:

1. Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος εμπόρου - διακινητή αγροτικών προϊόντων. Πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν βασικές απαιτήσεις που αφορούν στην υποδομή (π.χ. συσκευαστήρια, ψυκτικοί θάλαμοι, ειδικά μέσα μεταφοράς κ.λπ.), στην οργάνωση, στην κεφαλαιουχική τους υποδομή, στις εγγυήσεις προς τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, στις βασικές υποχρεώσεις και ευθύνες τους έναντι των παραγωγών και των καταναλωτών, σε σχέση με την υγιεινή και την ασφάλεια ευπαθών αγροτικών προϊόντων, αλλά και με άλλες συναφείς απαιτήσεις.

Τα κριτήρια χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος πρέπει να λειτουργούν σωρευτικά. Οι κατέχοντες σήμερα άδεια εμπόρου - διακινητή, εντός εύλογου χρόνου, πρέπει να κριθούν εκ νέου, αν πληρούν τα αναγκαία κριτήρια.

2. Πρέπει να διαμορφωθούν κλαδικά μητρώα εμπόρων διακινητών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, αλλά και να προσδιοριστεί η θεσμική και οργανωτική λειτουργία των εμπόρων - διακινητών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα μητρώα πρέπει να επικαιροποιούνται συστηματικά και όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ή αθετούν τις υποχρεώσεις τους πρέπει να διαγράφονται.

3. Πρέπει να παρακολουθείται συστηματικά ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας τους, σε σχέση κυρίως με τη διαμόρφωση των τιμών, στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού.

Νοθεία

Από την άλλη πλευρά, αποτελεί ζητούμενο η πρόληψη σοβαρών παραβάσεων που ενέχουν κινδύνους για τους καταναλωτές για διάφορες περιπτώσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και προκαλούν κίνδυνο στη δημόσια υγεία.

Τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί χαρακτηρίζονται ελλιπή και αποσπασματικά, μια και δεν περιλαμβάνουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τον έλεγχο της ακρίβειας, για την πάταξη της νοθείας και για την παραπλάνηση του καταναλωτή. Το ελάχιστο ύψος των διοικητικών προστίμων που επιβάλλονται είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

Ειδικά για τη νοθεία στα τρόφιμα, η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει προτείνει την επιβολή διοικητικών προστίμων μέχρι 100.000 ευρώ κατά την πρώτη παράβαση και μέχρι 400.000 ευρώ με άρση άδειας λειτουργίας για δύο χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.

Ανάλογα επίπεδα προστίμων θα έπρεπε να υιοθετηθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης, μια και ο έλεγχος στα εισαγόμενα τρόφιμα και ειδικά στα τελωνεία είναι πραγματικά ανύπαρκτος και, δυστυχώς, δε φαίνεται ότι μπορεί να βελτιωθεί.

Αναδημοσίευση από το ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα...

20.1.09

Η Μεσσηνία στο 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς

Συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή η Ν.Ε. Παραγωγής & Ανάπτυξης της Ν.Α. Μεσσηνίας υπό την προεδρία του αρμόδιου Αντινομάρχη Σωτήρη Παναγιωτόπουλου και αποφάσισε ομόφωνα για την συμμετοχή του Νομού μας στο 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς που θα γίνει στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας 10-11 και 12 Απριλίου, με περίπτερο 150 τ.μ. και με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Νομού μας στο Ελαιόλαδο και την Ελιά.

Αναλυτικά

Η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα για το Ελαιόλαδο και την Ελιά οργανώνεται για τρίτη φορά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας 10, 11 & 12 Απριλίου 2009. Το 3ο Φεστιβάλ στηρίζεται όλους τους φορείς του κλάδου και την ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Την έκθεση θα επισκεφθούν πρέσβεις και εμπορικοί ακόλουθοι από όλο τον κόσμο, προμηθευτές αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ξενοδοχειακών και ναυτιλιακών επιχειρήσεων καθώς και εστιατορίων και χώρων σίτισης. Αθρόα θα είναι και η προσέλευση καταναλωτών για τη γνωριμία με τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ελαιοκομικά προϊόντα.

Η διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς σκοπό έχει:

-Την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται στα στάδια παραγωγής επεξεργασίας και διάθεσης των δύο αυτών βασικών εθνικών μας προϊόντων

-Την επισήμανση των προβλημάτων λειτουργίας των ελαιουργείων (δύο και τριών φάσεων) και των πυρηνελαιουργείων με τις προτεινόμενες λύσεις

-Την αναφορά σε συστήματα και τεχνικές επεξεργασίας του ελαιοκάρπου με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και την προστασία του περιβάλλοντος

-Την εκτενή συζήτηση για το βιολογικό ελαιόλαδο, πάστα ελιάς καθώς και την σημασία των δύο αυτών προϊόντων

-Την επισήμανση όλων των παραμέτρων και παραγόντων που συνδέονται με την ακόμη περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελληνικού ελαιολάδου

-Την παρουσίαση σύγχρονων τεχνικών ελέγχου της ποιότητας και την αποφυγή νοθείας του ελαιολάδου.

-Την ανάδειξη προβλημάτων που αφορούν την εμπορία, τυποποίηση και εμπορία του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς και ιδιαίτερα των θεμάτων του σύγχρονο μάρκετινγκ

-Την παρουσίαση τελευταίων δεδομένων της επιστήμης σχετικά με τον ιδιαίτερο ρόλο του ελαιολάδου ως λειτουργικό τρόφιμο.

-Την ανάδειξη της διατροφικής και οικονομικής σημασίας των ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων της χώρας μας ( Ελαιόλαδο- Βρώσιμη ελιά)

-Την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα Προγράμματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής ένωσης στον ελαιοκομικό τομέα , αλλά και για τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων.

Συμμετέχοντες

Περιλαμβάνει εκθέτες στις κατηγορίες:

° Εταιρίες ελαιουργικών μηχανημάτων

° Εταιρίες μηχανημάτων επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου

° Εταιρίες μηχανημάτων επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς

° Εταιρίες προμήθειας γεωργικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων

° Εταιρίες συσκευασίας και ετικετών ελαιοκομικών προϊόντων

° Εταιρίες υγιεινής και απολύμανσης χώρων

° Εταιρίες πιστοποίησης και ποιοτικού ελέγχου

° Εταιρίες αυτοματισμού και ιχνηλασιμότητας

° Εταιρίες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή ελαιόλαδο και ελιές

° Εταιρίες παραγωγής επεξεργασίας και τυποποίησης λαδιού

° Εταιρίες βιολογικού λαδιού και βιολογικής επιτραπέζιας ελιάς

° Εταιρίες συσκευασίας και εμπορίας βρώσιμων ελιών

° Φυτωριακές επιχειρήσεις

° Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις

° Δημόσιοι Οργανισμοί, Επιμελητήρια, Περιφέρειες

° Δήμοι που κύρια παραγωγή τους είναι το ελαιόλαδο και τα παραδοσιακά προϊόντα

° Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων

° Ελαιοπαραγωγοί

° Γενικοί Εκθέτες που σχετίζονται με το ελαιόλαδο και τις ελιές

° Γιορτές Λαδιού και Ελιάς από όλη την Ελλάδα

Θέματα συνεδρίου

Συνέδριο για τους ελαιοτριβείς και το marketing του ελαιολάδου

Θέματα

* Το management στο ελαιόλαδο με κατεύθυνση τις εξαγωγές. Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις χώρες: Αμερική, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Ουκρανία, Αγγλία, Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Πολωνία, Φινλανδία, χώρες Βαλτικής και Ελλάδα.

* Οι κοινοτικές ενισχύσεις και οι νέες επενδύσεις

* Τα ελληνικά ελαιοτριβεία στη σύγχρονη αγορά. Προβλήματα - προοπτικές. Παραδείγματα από χώρες της Μεσογείου.

* Απόβλητα ελαιοτριβείων - Παραδείγματα διαχείρισης σε διεθνές επίπεδο

Στρογγυλή Τράπεζα

Το ελαιόλαδο, η ποιότητά του, συσκευασία του και η διάθεσή του.

Συμμετέχουν εκπρόσωποι εταιριών ελαιολάδου και ελιάς, σούπερ μάρκετ, εξαγωγικών εταιριών και επιμελητηρίων

Στρογγυλή Τράπεζα

Εκπρόσωποι από 16 χώρες της Μεσογείου θα παρευρεθούν και θα συζητήσουν θέματα του κλάδου.

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Γαλλία, Μαρόκο, Τυνησία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Αλγερία, Λιβύη, Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος, Λίβανος

Παράλληλες εκδηλώσεις

* Θα παρουσιαστούν πρωτότυπες γεύσεις από τις μεσογειακές χώρες και από κάθε γωνιά της Ελλάδας καθώς και συνταγές με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο

* Δημιουργίες κοκτέιλ με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο

* Γεύσεις λαδιού - άρωμα κρασιού. Δημιουργίες γεύσεων

* Γευσιγνωσίες με ελληνικά ελαιόλαδα

* Γευσιγνωσίες με επιτραπέζιες ελιές

διαγωνισμός επιτραπέζιας ελιάς

Διαγωνισμός Επιτραπέζιας Ελιάς 2009

Υπό την αιγίδα της ΠΕΜΕΤΕ

Στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΔΠΑ), 10 - 12 Απριλίου 2009 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, θα πραγματοποιηθεί ο 1ος Διαγωνισμός Επιτραπέζιας Ελιάς 2009.

Πρόκειται για μια πρωτοπόρα διοργάνωση, υψηλών προδιαγραφών, που στόχο έχει:

o Την παρουσίαση του πλούτου και της ποιότητας των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών στο καταναλωτικό και εμπορικό κοινό.

o Γνωριμία, προβολή και προώθηση των διαφορετικών κατηγοριών ελληνικών επιτραπέζιων ελιών.

o Ανάδειξη της καλύτερης ελιάς ανά κατηγορία που ανήκει

Ο μοναδικός αυτός διεθνών προδιαγραφών διαγωνισμός οργανώνεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, από το αρμόδιο τμήμα του ΕΔΠΑ, με στόχο να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Οι γευστικές δοκιμές των δειγμάτων, που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, θα γίνουν από την κριτική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από διεθνούς φήμης σεφ και γευσιγνώστες. Κατά τις γευστικές δοκιμές η κάθε ελιά θα φέρει ειδικό κωδικό, με κρυμμένη τη συσκευασία της, ώστε να διασφαλιστεί η ανεπηρέαστη απόφαση της κριτικής επιτροπής.

Οι ελιές που θα βραβευθούν μπορούν να φέρουν στη συσκευασία τους το μετάλλιο που κατέκτησαν. Η απονομή των μεταλλίων θα γίνει το Σάββατο 11/4/09 και ώρα 20:00 σε ειδική τελετή στο 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς.

Διαβάστε περισσότερα...

5.1.09

Νέος Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Παπαφλέσσα

Νέος Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ο Σταύρος Αντωνόπουλος που εκλέχτηκε σήμερα στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παπαφλέσσα .

Ο Σταύρος Αντωνόπουλος μετά την σημερινή ψηφοφορία αντικαθιστά τον απερχόμενο Πρόεδρο Διονύση Πετρόπουλο.

Η αναγγελία των νέων αντιδημάρχων αναμένεται εντός των προσεχών ημερών και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι οι κύριοι Φράγκος και Μαστρογιαννόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα...

Κέφι και γλέντι στον χορό του συλλόγου γυναικών


Το κέφι έφτασε στα ύψη στην γιορτή που διοργάνωσε ο σύλλογος γυναικών στο κέντρο ΨΑΡΑΚΙΑ στην χώρα το Σάββατο 03/01/2009.


Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή από μέλη και φίλους του συλλόγου που κατέκλυσαν την αίθουσα του κέντρου παρά τον βροχερό καιρό που επικρατούσε και το τσουχτερό κρύο.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Παπαφλέσσα Περικλής Ψώνης ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Διονύσης Πετρόπουλος ,ο Αντιδήμαρχος Διονύσης Ψώνης ,οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Κατσούλας και Τάκης Θεοδωρακόπουλος οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Μεταμόρφωσης Γαρυφαλιά Μανιάτη , Μανιακίου Αναστασία Χριστοπούλου .Μαργελίου Βασίλης Δημητρακόπουλος ,Παπαφλέσσα Δημήτρης Κατσούλας καθώς και η Πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου.


Η εκδήλωση άνοιξε με την κοπή της πίττας του συλλόγου από τον αιδεσιμότατο πατέρα Βασίλειο Γαιτάνη τον Δήμαρχο Περ.Ψώνη και την Πρόεδρο του συλλόγου Ρούλα Μαθιοπούλου στην συνέχεια τα μέλη του προεδρείου άνοιξαν τον χορό συμπαρασύροντας τους συμμετέχοντες στην γιορτή σε ένα πρωτόγνωρο κέφι που κράτησε έως τις μεταμεσονύχτιες ώρες


Το φλουρί έπεσε στην Βλαχοπουλέισσα Γεωργία Φράγκου η οποία παρέλαβε σαν δώρο μία ηλεκτρική σκούπα προσφορά του συλλόγου.


Τα μέλη του προεδρείου του συλλόγου δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένα από την επιτυχία της εκδήλωσης και ότι η επιτυχία αυτή τους δίνει δύναμη για την συνέχιση του έργου του συλλόγου

Διαβάστε περισσότερα...