ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

29.6.09

Δήμοι και Πολεοδομίες - Οι πρωταθλητές στη διαφθορά.


Δήμοι ,Πολεοδομίες και ο χώρος της Υγείας εμφανίζονται σταθερά για ακόμη μία χρονιά στην κορυφή της κακοδιοίκησης και διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή Λέανδρου Ρακιντζή, την οποία παρουσίασε σήμερα Δευτέρα. Ύποπτες οικονομικές συναλλαγές, ατιμωρησία των δημοσίων υπαλλήλων που παραπέμπονται για πειθαρχικά παραπτώματα, ανεπάρκεια των δικαστηρίων και απέραντη γραφειοκρατία καταγράφονται στην πολυσέλιδη έκθεση.

Ο κ. Ρακιντζής καυτηριάζει την ατιμωρησία των υπαλλήλων , που παραπέμπονται και πέφτουν στα μαλακά με αστείες ποινές (επίπληξη) ενώ άσκησε κριτική στις διαδικασίες αξιολόγησης "έχουμε 800.000 υπαλλήλους με εκθέσεις αξιολόγησης που τους εμφανίζουν όλους άριστους. Ούτε εγώ δεν είχα τέτοιες εκθέσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο επιθεωρητής.

Αξίζει να σημειωθεί η περίπτωση, επιμελητή του ΕΣΥ που διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο και στους λογαριασμούς του βρέθηκε ποσό που υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόστιμο που του επιβλήθηκε για φοροδιαφυγή ανήλθε σε 1,5 εκ. ευρώ.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ρακιντζή ότι υπάρχουν καταγγελίες για γιατρούς, κυρίως χειρουργούς, του ΕΣΥ που παίρνουν φακελάκια και τα χρήματα κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς off shore εταιρειών.

Οι καταγγελίες θα διερευνηθούν αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν ποιοι κρύβονται πίσω από τις εταιρίες.

Μεγάλη πληγή αποτελούν και οι ΟΤΑ, καθώς οι τομείς που επικεντρώνεται η κακοδιοίκηση είναι κυρίως αρμοδιότητας των δήμων.

Μεταφορές, Δημόσια έργα, άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δημοτικές επιχειρήσεις που είναι σχεδόν όλες ελλειμματικές, ενώ όπως σημειώνεται στην έκθεση οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες είναι ελλιπείς ενώ τέλος, οι ΟΤΑ δεν εκτελούν δικαστικές αποφάσεις.