ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

30.5.08

Ολοι οι δήμαρχοι θέλουν την μεταρρύθμιση αλλά….

Να μην θιγούν τα κεκτημένα
Τελικά ο δημαρχιακός θώκος είναι περιζήτητος ,αυτό έδειξε η χθεσινή ολομέλεια των δημάρχων (παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη ) στην Καλαμάτα.
Ολοι θέλουν να επωφεληθούν από τα οικονομικά κίνητρα που δίνει σαν προίκα η πολιτεία στις συνενώσεις του Καποδίστρια 2 αλλά κανένας δεν θέλει να χάσει την έδρα του δήμου του.
Τελικά κοινή διαπίστωση των περισσοτέρων ήταν ότι με τα υλικά που «μαγειρεύεται» ο νέος Καποδίστριας περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει, παρά θα λύσει, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους μικρούς πληθυσμιακά Δήμους.
Στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν χαρακτηριστικά ,ο δήμαρχος Πεταλιδίου Ηλ. Κουτσοδημητρόπουλος, ότι τα σενάρια που κυκλοφορούν για τη χωροταξική κατανομή των Δήμων στη Μεσσηνία (4 Δήμοι στα όρια των παλιών επαρχιών και 11- 12 ΟΤΑ) είναι «απαράδεκτα, Ο δήμαρχος Άριος Γ. Γιαννακόπουλος υποστήριξε ότι το εγχείρημα του «Καποδίστρια 2» είναι μάλλον επικίνδυνο για την ύπαιθρο, ο δήμαρχος Νέστορος Αν. Τσορώνης μίλησε για ήπιες συνενώσεις Δήμων.

Υπέρ της αλλαγής μοντέλου λειτουργίας των ΟΤΑ εμφανίστηκε ο δήμαρχος Γαργαλιάνων Στ. Καλοφωλιάς.
Πόλεμο κατά του νέου «Καποδίστρια» κήρυξε ο δήμαρχος Αίπειας Ν. Αναστασόπουλος, που υποστήριξε ότι η θεσμοθέτησή του δεν πρόκειται να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ύπαιθρος και, κατ’ επέκταση, οι μικροί Δήμοι.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικ. Κακλαμάνης, υποστήριξε ότι ο διάλογος για τον «Καποδίστρια 2» θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, ο νέος νόμος θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2009
Διαβάστε περισσότερα...

29.5.08

Άλλη μια διάκριση για τον «Νηλέα »


Μια μεγάλη διάκριση για τον « Νηλέα » μια ακόμα σημαντική προβολή σε διεθνές επίπεδο για το Μεσσηνιακό λάδι.
Συγκεκριμένα η Ομάδα Παραγωγών “Νηλέας” (μετά την βραβευσή της στο Στάδιο Ειρήνης και φιλίας τον περασμένο μήνα ) συμμετείχε στην Μεσογειακή έκθεση ελιάς και ελαιολάδου «Ελαιοτεχνία 2008»,. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός γευσιγνωσίας εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων στον οποίο ο “Νηλέας“ κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία μεσαίας έντασης φρουτώδους.
Διαβάστε περισσότερα...

Καποδίστριας 2 .Τι θα γίνει στην Μεσσηνία?

Το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης και τα οικονομικά των ΟΤΑ θα συζητηθούν σε σύσκεψη των δημάρχων της Μεσσηνίας, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων και προέδρου της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
(Ολοι οι δήμαρχοι συμφωνούν στην μεταρρύθμιση αλλά μόνο αυτή να μην θίξει τα δικά τους κεκτημένα από τον Καποδίστρια 1).
Οι προτάσεις για την διοικητική μεταρρύθμιση που θα κατατεθούν στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ θα συζητηθούν στο έκτακτο Συνέδριο της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου.
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Καλαμάτα το Συνέδριο ΕΝΑΕ- ΚΕΔΚΕ για υδάτινους πόρους

Διήμερο συνέδριο για το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση και την προστασία των υδατικών πόρων διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας σε συνεργασία με την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και την επιστημονική στήριξη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Καλαμάτα στις 29 και 30 Μαΐου 2008 (Ξενοδοχείο Filoxenia).
Στόχος του συνεδρίου είναι να προσδιοριστούν ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης μέσα στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και την υποχρέωση εναρμόνισης στην Οδηγία 200/60/ΕΚ, οι μορφές συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την διαχείριση των υδατικών πόρων, καθώς και η συμμετοχή τους στον έλεγχο της ποιότητας των νερών.
Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, θα γίνει σήμερα 29 Μαΐου στις 16.00, από τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθανάσιο Νάκο. Την ίδια μέρα θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Κ. Τζανακούλης θα παρουσιάσει, την Παρασκευή τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ με βάση μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Διαβάστε περισσότερα...

28.5.08

Καταπολέμηση κουνουπιών στην Μεταμόρφωση


Οι θερινοί μήνες έφθασαν και μαζί τους τα ενοχλητικά και επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία κουνούπια τα οποία (εκτός από το τσίμπημα και τον κνησμό που προκαλούν), μπορούν να είναι φορείς σοβαρότατων επιδημικών ασθενειών όπως ο Δάγκειος πυρετός, η εγκεφαλίτιδα που προκαλεί ο ιός του Δ.Νείλου, η ελονοσία κλπ.
Για τον λόγο αυτό το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παπαφλέσσα με αποφασή του ενέκρινε το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιοχή μας.
Την περασμένη εβδομάδα κλιμάκιο καταπολέμησης κουνουπιών συνοδευόμενο από την Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Μεταμόρφωσης Γαρυφαλιά Μανιάτη προέβη στο ράντισμα όλων των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών ( υπόνομοι κλπ) στο χωριό μας προκειμένου να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος
Διαβάστε περισσότερα...

Γαργαλιάνοι .....Νέα " Πολιτιστικά " τέλη στο νερό!

Πληρώνεις νερό για να εχεις πολιτιστικές – αθλητικές εκδηλώσεις στον τόπο σου.
Αυτή είναι η λογική που επικράτησε στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Γαργαλιάνων και αποφάσισαν την επιβολή «πολιτιστικού τέλους » Σε ανακοινωσή του ο δήμος Γαργαλιάνων υπενθυμίζει στους δημότες του ότι ότι με 10 ευρώ θα επιβαρύνονται οι 6μηνιαίοι λογαριασμοί νερού των σπιτιών σε Γαργαλιάνους και Μαραθούπολη, και με 5 ευρώ στα υπόλοιπα τοπικά διαμερίσματα. Από την καταβολή του τέλους εξαιρούνται οι κατοικίες στις οποίες τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού χρεώνονται στους λογαριασμούς ύδρευσης (Διαδρομές, Βρωμονέρι, Μάτι, Κοκκινοχώραφα).
Τα έσοδα από το πολιτιστικό - αθλητικό τέλος θα διοχετεύονται σε εκδηλώσεις όπως είναι τα “Αγαπήνεια“, ο εορτασμός του πολιούχου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, οι αποκριάτικες γιορτές, ο Διαγωνισμός Ποίησης, η “Γιορτή κρασιού“, το τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ, καθώς επίσης συνοδευτικές ημερίδες και παρουσιάσεις. Κάνει δε και την διευκρίνιση ότι το 30% των εσόδων θα πηγαίνει αποκλειστικά σε αθλητικές δραστηριότητες, ενταγμένες ή μη στα “Αγαπήνεια“.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Μεσσηνία στην «Ψηφιακή Ελλάδα »

Φαίνεται ότι οι δημοτικοί άρχοντες της Μεσσηνίας δεν γνωρίζουν τι σημαίνει κοινωνία της πληροφορίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση..
Ο Δήμος Παπαφλέσσα καθώς και ο Δήμος Νέστορος είναι και πάλι οι μεγάλοι απόντες από τις τεχνολογικές εξελίξεις που αλλάζουν καθημερινά το τοπίο στις σχέσεις δήμου – πολίτη.
Το πρόγραμμα «Δημοτικές Διαδικτυακές Πύλες» της“Ψηφιακής Ελλάδας“ σε 470 δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 20.000 κατοίκων, μεταξύ των οποίων οι 10 είναι στη Μεσσηνία.παρουσιάζεται σήμερα σε ενημερωτική εκδήλωση στο ξενοδοχείο King George (Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα) και από τη Μεσσηνία συμμετέχουν οι Δήμοι: Αίπειας, Αριος, Βουφράδος, Γαργαλιάνων, Θουρίας, Κορώνης, Λεύκτρου, Μεθώνης, Πεταλιδίου και Φιλιατρών.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το υπουργείο Εσωτερικών και την Κοινωνία της
Πληροφορίας Α.Ε. Την έναρξή της που θα γίνει στις 11.30 το πρωί θα κηρύξει ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ενώ για τα έργα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα μιλήσει ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης.
Δυστυχώς για την περιοχή μας οι σύγχρονοι δήμοι έχουν γίνει πλέον
« πολυκαταστήματα » ενώ οι δημοτικοί μας άρχοντες παραμένουν ακόμα στην λογική του « μπακάλικου της γειτονιάς »
Διαβάστε περισσότερα...

27.5.08

Καλαμάτα - Πεκίνο - Μόσχα οι "Δρόμοι της Ελιάς"

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα ανταποκριτών ξένου Τύπου στην Αθήνα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, διευθυντής του Πολιτιστικού Οδοιπορικού “Δρόμοι της Ελιάς” και πρόεδρος του Ελληνο – Αραβικού Επιμελητηρίου Γιώργος Καραμπάτος.
Στη συνέντευξη ο κ. Καραμπάτος παρουσίασε τα προγράμματα της Παγκόσμιας Συνάντησης Μοτοσυκλετιστών, που θα γίνει στην Πύλο από 7 μέχρι 13 Ιουλίου, της μεταφοράς της “Φλόγας της Ειρήνης” σε 17 χώρες και στο Πεκίνο από μοτοσικλετιστές, από 14 Ιουλίου μέχρι 3 Σεπτεμβρίου και της μεγάλης “Γιορτής της Ελλάδας, της Ειρήνης και της Ελιάς”, που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 25 και 26 Αυγούστου. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στην UNESKO, συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο πρόεδρος του Δικτύου Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης Σπύρος Μερκούρης, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Τζαννέτος Καραμίχας και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μοτοσικλέτας Άγγελος Παβέλας.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
1. 55 Μοτοσυκλετιστές: 52 άντρες και 3 γυναίκες
2. 51 Μέρες ταξιδιού
3. 22.000 Χιλιόμετρα από την εκκίνηση μέχρι την επιστροφή
4. 15 Χώρες από τις οποίες θα διέλθει το οδοιπορικό
5. 7-9 Ωρες οδήγησης ημερησίως
6. 870 Χιλιόμετρα: Η μεγαλύτερη απόσταση που θα διανύσουν οι μοτοσυκλετιστές σε μια μέρα (τη 19η μέρα στην Κίνα από το Korgas στο Turpan)
7. 1.000 Ελιές θα μεταφερθούν από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία στη Μόσχα για να πλαισιώσουν τη Μεγάλη Γιορτή της Ελιάς που θα γίνει στην Κόκκινη πλατεία, κατά την επιστροφή του οδοιπορικού από το Πεκίνο
8. 4.620 Χιλιόμετρα θα καλυφθούν με τον υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο
9. 28 Η ηλικία του μικρότερου μοτοσυκλετιστή
10. 62 Η ηλικία του μεγαλύτερου μοτοσυκλετιστή
Διαβάστε περισσότερα...

Μια εκδρομή στο φαράγγι της “Κατσουλολιμνας”

Μπορεί η “Κατσουλόλιμνα“, το “Σκαφίδι“, η“Γκριντάφο“, η “Μπολιαρόβρυση“... να μη σας λένε κάτι, όμως κρύβουν μια ομορφιά που σπάνια συναντά κανείς εάν δεν είναι υποψιασμένος για τις κρυμμένες στο χρόνο και με... ιστορία ομορφιές του ίδιου του του τόπου.
Πρόκειται για το “φαράγγι της Κατσουλόλιμνας“ με τις σπηλιές, τις λίμνες και τους καταρράκτες, που “μιλούν“ με ιστορίες κάτω από την πυκνή βλάστηση, αρκετά κοντά στο Βλαχόπουλο του Δήμου Παπαφλέσσα. Αρκετοί κάτοικοι του χωριού, παρακινούμενοι από 6 συγχωριανούς τους που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία να αναδείξουν αυτές τις ομορφιές, αποφάσισαν την περασμένη Κυριακή να γνωρίσουν -ή να θυμηθούν οι παλαιότεροι- όσα όμορφα βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα σπίτιατους.
Ενα τοπίο πανέμορφο που σίγουρα θα τραβήξει το ενδιαφέρον όσων λατρεύουν τη φύση και που παρά την έλλειψη υποδομών και βοήθειας από πλευράς των φορέων, το μεράκι των 6 ανθρώπων που πήραν την πρωτοβουλία θα έχει αποτέλεσμα. Πρόκειται για τους Αλεξάνδρα Φράγκου, Ιωάννα Καράμπελα, Σωτήρη Γιάνναρη, Αθανάσιο Καράμπελα, Βασίλη Π. Φράγκο και Διονύση Π. Φράγκο. Με δικά τους μέσα, αξίνες, κασμάδες κ.λπ. άνοιξαν ένα μονοπάτι με ανεβοκατεβάσματα και δυσκολίες που εύκολα ξεπερνάς, καθώς ανακαλύπτεις ομορφιές κάτω από τη σκιά της πυκνής βλάστησης, δίπλα και μέσα στο τρεχούμενο νερό. Δημιούργησαν μάλιστα μια διαδρομή -που έχει και σήμανση για να μη χάνονται οι περιηγητές με χειρόγραφες ταμπέλες που σε ενημερώνουν γι‘ αυτό που βλέπεις.
Ξεκινάς με τη “Σπηλιά του Μάρκελου“, όπου ο γέροντας κρυβόταν στα χρόνια της κατοχής, όπως ενημερώνει άλλο χειρόγραφο σημείωμα που υπάρχει μέσα στη σπηλιά, μαζί με ένα φανάρι, ένα τσουκάλι και μια κουτάλα απ‘ τα παλιά...
Η βρυσούλα που έπινε νερό η Γκριντάφω -γνωστή κατά την παράδοση για τις γκρίνιες της και τη δυστροπία της, ήταν η χήρα που έκαψε το χωριό Νάσια- ακολουθεί. Λίγο πιο κάτω κι ενώ παίρνει κανείς το κατέβασμα για το φαράγγι μικροί καταρράκτες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους ανάμεσα στην εντυπωσιακή βλάστηση. Το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει, όταν ακούς το νερό του καταρράκτη να πέφτει στην “Κατσουλόλιμνα“, στο “Σκαφίδι“ και μετά στην λίμνη της Γκριντάφως. Η λίμνη εκεί που καταλήγει ο καταρράκτης θυμίζει... αμμουδιά. Μια “ανάσα“ για να συνειδητοποιήσεις τα θαύματα που κάνει η φύση είναι απαραίτητη. Ανεβαίνοντας πιο ψηλά το μονοπάτι περνάς από ένα στενό πέρασμα του νερού στον καταρράκτη για να φτάσεις στο “Σκαφίδι“, όπου το θέαμα είναι εξίσου όμορφο – οι λίμνες συνδέονται μεταξύ τους με τα εντυπωσιακά σχέδια του νερού να γεμίζουν τη μία μετά την άλλη.
Όπως μας είπαν κατά τη διάρκεια της πορείας, η αφορμή για να ξεκινήσουν την προσπάθεια ανάδειξης του φαραγγιού ήρθε με την ανάδειξη του φαραγγιού στο Πολυλίμνιο, στο γειτονικό τους Δήμο Βουφράδος. Οταν το Πολυλίμνιο έγινε γνωστό, σκέφτηκαν πως πρέπει να κάνουν κάτι. Και πιστεύουν πως με όλ‘ αυτά θα υπάρξει κάποια στιγμή και η στήριξη από φορείς, ώστε να δημιουργηθούν σύντομα οι υποδομές που θα κάνουν τη διαδρομή προσβάσιμη για τον καθένα.
Όσο για τους συγχωριανούς τους, μόλις ολοκλήρωσαν τη διαδρομή οι πιο πολλοί δεν πίστευαν πως τόσα χρόνια αγνοούσαν την ύπαρξη αυτής της ομορφιάς, ενώ ακούσαμε και από έναν ηλικιωμένο που “έβγαλε“ τη διαδρομή ακούραστος: “Γύρισα 50χρόνια πίσω, όταν ήμουν παιδί και κολυμπούσα στα νερά“...
Ρεπορτάζ Κέλλυ Δημητρούλια
Πηγή : Εφημερίδα Ελευθερία Καλαμάτας


An excursion into the gorge, "Katsoulolimnas"

Can the "Katsoulolimna", "Skafidi", "Gkrintafo", "Boliarovrysi" ... not to tell you something, but hides a beauty rarely found if they are not informed about the hidden time and ... beauties of the same history of the place.
This is the "Gorge Katsoulolimnas with its caves, lakes and waterfalls," talk "with stories beneath the thick vegetation, quite near Vlachopoulo Papaflessa Municipality. Several residents of the village, on the initiative 6 residents who have taken the initiative to highlight these beauties, decided last Sunday to know - or remember the old-what beautifully located a short distance from their homes.
A beautiful landscape that will certainly draw the interest of those who love nature and despite the lack of infrastructure and assistance in terms of actors, the taste of 6 people who took the initiative will result. This is the Alexandra Frangou, Ioanna Karambela, Sotiris Giannaris, Karambela Athanasius, Basil P. Franc and Dionysis P. Franc. With their own tools for digging, opened a path to slide uphill-and difficulties easily pop, and you will discover beauty beneath the shade of dense vegetation beside and inside running water. They even an itinerary - which has marked not lost for the tourists with a handwritten signs that inform about what they see.
You begin with the "Cave of Markelou", where the grandfather hideout in the years of occupation, as informs another handwritten note that exists inside the cave, along with a traffic light, a utensil and a dipper from the old ...
The source who took the Gkrintafo water - known at the time of delivery for the fracas and wickedness, was the widow who burned the village Nasia-below. Just down, and while no one takes it downloads for the gorge small waterfalls are beginning to make their debut between the impressive vegetation. The result in compensation, when they hear the water of the waterfall drop in "Katsoulolimna", in Skafidi "and then to Lake Gkrintafos. The lake where it leads the cataract reminiscent ... sand. A "breathing space" to learn about the miracles that makes nature is essential. Climbing higher path pop from a narrow passage of water in the waterfall to get in "Skafidi", where the spectacle is equally beautiful - lakes connected by the impressive projects of water to fill one after another.
As we said during the course, the reason to start trying emergence of the gorge came with the emergence of the gorge in polilimnio, in the nearby municipality Voufrados. When Polilimnio became known, thought that we should do something. And believe that with all of this there will be some time and support from operators to rapidly create the infrastructure that will make the path accessible for everyone.
As for the residents, just completed the path that most are not believed so many years unaware of the existence of such beauty, while we have heard from an elderly person who "took" the path indefatigable: "I went 50 years back, when I was a child and bathing water "...
Reports Kelly Dimitroulia
Διαβάστε περισσότερα...

Λάδι Καλαμάτας Να γιατί κατρακυλά η τιμή παραγωγού

Σωτήρης Παναγιωτόπουλος
Προέχει η υγεία του πολίτη και οχι τα κέρδη των κερδοσκόπων
Ασύστολη νοθεία και δυσφήμηση του προιόντος από τους κερδοσκόπους
Τι έδειξαν οι έλεγχοι για το ηλιέλαιο

Από τις Διευθύνσεις Εμπορίου και Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας ανακοινώθηκαν χθες τα εξής σχετικά με τον έλεγχο απόσυρσης των ηλιελαίων:
«Στις 12-05-2008 και ώρα 5.15.μμ, ο ΕΦΕΤ έστειλε φαξ με θέμα: «Επόπτευση απόσυρσης – Ενέργειες», στο οποίο περιλαμβάνονταν οι παρτίδες επιμολυσμένων προϊόντων οι οποίες έπρεπε να αποσυρθούν.
Στις 13-05-2008 συστήθηκαν 3 κλιμάκια ελέγχου και πραγματοποίησαν έλεγχο σε 50 επιχειρήσεις (τυποποιητήρια, σούπερ-μάρκετ, καταστήματα μαζικής εστίασης κλπ).
Οι έλεγχοι συνεχίστηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΦΕΤ και της πολιτικής ηγεσίας της ΝΑΜ και μέχρι 19-05-2008 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 267 επιχειρήσεις με τα εξής αποτελέσματα:
• Σε 4 επιχειρήσεις έγινε κατάσχεση επιμολυσμένων προϊόντων (ηλιέλαιο-μαγιονέζα) και

• 17 επιχειρήσεις είχαν αποσύρει τα επιμολυσμένα προϊόντα και τα είχαν τοποθετήσει στις αποθήκες τους.

Στις 20 και 21 /05.2008 συνεχίστηκαν οι έλεγχοι στα τυποποιητήρια .

Στις 21-05-2008 και ώρα 4.41μμ, ο ΕΦΕΤ έστειλε με φαξ έγγραφο με θέμα: «Προληπτική απόσυρση ηλιελαίου», που αφορούσε την προληπτική απόσυρση του ηλιελαίου ανεξάρτητα από χώρα προέλευσης ή το βαθμό επιμόλυνσης.
Σε εκτέλεση των αναφερομένων στο έγγραφο του ΕΦΕΤ, στις 22-05-2008 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 55 επιχειρήσεις από τρία κλιμάκια ελέγχου, και στις 23-05-2008, μετά από οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας της ΝΑΜ τα κλιμάκια αυξήθηκαν σε 14, προκειμένου να γίνει έλεγχος της προληπτικής απόσυρσης σε όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες του Νομού Μεσσηνίας και πραγματοποίησαν 375 ελέγχους.
Καταγράφηκαν οι ποσότητες ηλιελαίου που κατείχαν τα καταστήματα που ελέγχθηκαν και δόθηκαν οδηγίες για την άμεση απόσυρσή τους.
Επίσης, ενημερώνουμε ότι ο ΕΦΕΤ, με έγγραφο που έστειλε με φαξ στις 22-05-2008 και ώρα 16.18, ζητούσε τον έλεγχο των παρακάτω επιχειρήσεων:

1. ΔΙΑΚΟΥΜΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ

2. ΣΤΕΦΑΝΟΥΡΗΣ ΑΕ

3. ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΓΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ

4. ΑΓΡΟ.ΒΙ.Μ ΑΕ

5. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ Ο, ΑΒΕΕ

6. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ ΠΑΝ. ΑΦΟΙ, . ΑΒΕΕ

σχετικά με το αν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε παραλαβή, επεξεργασία, διακίνηση ή χρήση ηλιελαίου ουκρανικής προέλευσης και έχουν λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα απόσυρσης αυτού, και επιπλέον αν έχουν λάβει ανάλογα μέτρα απόσυρσης για ραφιναρισμένο ή ακατέργαστο ηλιέλαιο ανεξάρτητα από χώρα προέλευσης ή το βαθμό επιμόλυνσης.
Από τον έλεγχο των παραπάνω επιχειρήσεων, προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα:
1.ΔΙΑΚΟΥΜΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ:

Απογραφή 2007 και αγορές 2008, μετρικοί τόννοι 96

Υπόλοιπο στις δεξαμενές, μετρικοί τόννοι 62

Τυποποιημένο στις αποθήκες μετρικοί τόννοι 19

2. ΣΤΕΦΑΝΟΥΡΗΣ Α.Ε.

Αγορές 2008 μετρικοί τόννοι 21

Παραμένει στις δεξαμενές μετρικοί τόννοι 19

αποσυρθείσα (τυποποιηθείσα) μετρικοί τόννοι 1
Οι ανωτέρω ποσότητες έχουν ήδη κατασχεθεί από της ελεγκτικές υπηρεσίες της ΝΑΜ από τις 14-05-2008 και αφορούν το επιμολυσμένο ηλιέλαιο εισαχθέν από την Ιταλία.

3. ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΓΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ

Αγορές 2007 μετρικοί τόννοι 140

Έχει τυποποιηθεί και διατεθεί στο σύνολό του.

4. ΑΓΡΟ.ΒΙ.Μ. Α.Ε.

Αγορές 2007 μετρικοί τόννοι 51

Παραμένει στις δεξαμενές μετρικοί τόννοι 5,5

5. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ ΑΒΕΕ

Παραμένει στις δεξαμενές μετρικοί τόννοι 2

6. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ ΠΑΝ. ΑΦΟΙ ΑΒΕΕ

Παραμένει στις δεξαμενές

και σε τυποποίηση μετρικοί τόννοι 19,5

Πέραν των ανωτέρω (περιλαμβανομένων στο σχετικό έγγραφο του ΕΦΕΤ), βρέθηκε, σε τυποποιημένη μορφή, ηλιέλαιο στις κατωτέρω επιχειρήσεις:

1. ΚΟΥΤΕΛΑΣ Α.Ε. λίτρα 1.610

2. ΝΙΚΗΤΕΑΣ λίτρα 4.575

3. FRED ΕΠΕ λίτρα 2.480

Οι παραμένουσες ποσότητες δεν θα διατεθούν. Συνεχίζεται η προσπάθεια απόσυρσης των διατεθέντων.
Ελέγχεται από τις Υπηρεσίες της ΝΑΜ η νομιμότητα τυποποίησης ηλιελαίου από τις παραπάνω επιχειρήσεις. Είναι σαφές, ότι η νομιμότητα τυποποίησης ηλιελαίου (και κάθε προϊόντος) είναι διαφορετικό ζήτημα, από την νομιμότητα των διαδικασιών εισαγωγής και κατοχής του ηλιελαίου.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε κάθε κατεύθυνση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΦΕΤ και της πολιτικής ηγεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και όταν ολοκληρωθούν θα δοθούν νεώτερα στοιχεία».
Διαβάστε περισσότερα...

Καζάρμα-Τουλούπα Χάνια


Νέα προειδοποίηση από την νομαρχία στους εργολάβους
Με αυστηρή προειδοποίηση από τον αντινομάρχη Στάθη Αναστασόπουλο προς τον εργολάβο του δρόμου Καζάρμα-Τουλούπα Χάνια («για να τελειώσει το έργο στις προθεσμίες που θα θέσει η υπηρεσία, αλλιώς προχωράμε στην έκπτωση, είμαστε πολύ κοντά»), ενέκρινε χθες η Νομαρχιακή Επιτροπή Υποδομών επείγουσες πρόσθετες εργασίες γι’ αυτό το τμήμα, με αναφερόμενη δαπάνη 117.830 ευρώ.
Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Γιαννακέας ανέφερε ότι ο εργολάβος με ειδική διαταγή θα πρέπει να τελειώσει εντός 15 ημερών 550 μέτρα δρόμου μέσα στο Πετρίτσι, που περιλαμβάνει και αποχετευτικά των ομβρίων (πρέπει να γίνουν άλλα 4 φρεάτια υδροσυλλογής). Επίσης, έχει περιθώριο 7 ημερών για να κάνει δεύτερη στρώση ασφαλτικού από είσοδο Καζάρμας μέχρι Πετρίτσι (1000 μέτρα), από Πετρίτσι μέχρι Χατζή (2500 μ.) και από Χατζή έως Βλαχόπουλο (2.500 μ.), καθώς και εξυγιάνσεις.
Διαβάστε περισσότερα...

Ισόβια για 1.100 δέντρα χασίς στη Μεταξάδα


Ισόβια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας στο Βασίλειο Παναγόπουλο, κάτοικο Χώρας, σχετικά με υπόθεση χασισοφυτείας στη Μεταξάδα, όπου ανευρέθησαν 1.100 δενδρύλλια καθώς και δύο σάκοι με δεκάδες κιλά ινδικής κάνναβης. Στον Παναγόπουλο επεβλήθη και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, όπως και ποινή φυλακίσεως 2 ετών για συμμορία.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν τη φυτεία από αέρος στις 9 Οκτωβρίου του 2006, επιβαίνοντες σε ελικόπτερο της Αστυνομίας το οποίο είχε έρθει στη Μεσσηνία για έρευνες. Είχε προηγηθεί καταγγελία ότι υπάρχει μεγάλη χασισοφυτεία στη συγκεκριμένη περιοχή, έγιναν έρευνες αλλά αυτή δεν ανευρέθη, η καταγγελία επανήλθε και έτσι έγινε η από αέρος έρευνα στις 9/10/06.
Η φυτεία ήταν εκτάσεως 1,5-2 στρεμμάτων, με 1.100 δέντρα ύψους 2-4 μέτρων επιμερισμένα σε 9 λαχίδες, 3 αυτοσχέδιες δεξαμενές 20-25 κυβικών μέτρων καθεμιά, σκεπασμένες με ελαιόπανο για να μη διακρίνονται και μια σκηνή όπου ξεραινόταν χασίς.
Βρέυηκαν ακόμα και δύο τσουβάλια με δεκάδες κιλά χασίς, ενώ πολλά αντικείμενα οι φροντίζοντες τη φυτεία τα πέταξαν στο νερό για να εξαφανίσουν τα αποτυπώματα. Βρέθηκε και ένα σακίδιο, που ο κατηγορούμενος δέχθηκε ότι ήταν δικό του, το οποίο περιείχε δύο κινητά, εκ των οποίων το ένα του ανήκε. Στο σακίδιο βρέθηκαν ένα πακέτο τσιγάρα και ένα φυλλάδιο θρησκευτικού περιεχομένου, στα οποία εντοπίστηκαν αποτυπώματα του κατηγορουμένου.
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε –χωρίς οι ισχυρισμοί του να γίνουν αποδεκτοί από το δικαστήριο- ότι το σακίδιό του είχε κλαπεί από το αυτοκίνητό του στην περιοχή, όπου είχαν πάει με ένα μάρτυρα για εκπαίδευση σκύλων κυνηγίου μερικές ημέρες πριν ανακαλυφθεί η φυτεία. Ο Παναγόπουλος παραδέχθηκε πως δεν δήλωσε την απώλεια. Επίσης, υποστήριξε πως ήταν στη Στούπα όταν βρέθηκε η φυτεία, όπου τον απασχολούσε στις ελιές ένας μάρτυρας.
Διαβάστε περισσότερα...

Μανιάκι Εδώ που η ιστορία συνάντησε τους ήρωες


Η επέτειος της ιστορικής μάχης του Μανιακίου και της θυσίας του Παπαφλέσσα και των παλικαριών του τιμήθηκε χθες στη Μεσσηνία. Οι εκδηλώσεις άρχισαν με επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο που βρίσκεται ο ανδριάντας του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι και συνεχίστηκαν με καταθέσεις στεφάνων και τον πανηγυρικό της ημέρας, που εκφώνησε ο Νικόλαος Τόμπρος, μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων και παραδοσιακοί χοροί.
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου.
Ακόμα παραβρέθηκαν Ο Βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης ,Ο Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος ,Οι Αντινομάρχες Σωτήρης Παναγιωτόπουλος και Στάθης Αναστασόπουλος ο επικεφαλής της Μείζονος μειοψηφίας της ΝΑΜ Χρήστος Μαλαπάνης ,δημαρχοι της Μεσσηνίας και πλήθος κόσμου.
Ο Δήμαρχος Παπαφλέσσα Περικλής Ψώνης εξέφρασε την συγκινησή του για την μεγάλη παρουσία του κόσμου που παραβρέθηκε και τόνισε ότι από την πλευρά του δήμου θα καταβάλλεται πάντα η προσπάθεια για να τιμάται η θυσία του Παπαφλέσσα και των παλληκαριών του
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκδηλώσεις για την επέτειο οργάνωσε στη Φλεσσιάδα, στα “Ταμπούρια”, και ο Δήμος Νέστορος.
Διαβάστε περισσότερα...

15.5.08

Μανιάκι 183 χρόνια μετά


Ο επίσημος εορτασμός της 183ης επετείου της μάχης του Μανιακίου θα γίνει την επόμενη Τρίτη στο Μανιάκι.Το πρόγραμμα εορτασμού ανακοίνωσε η Νομαρχία και προβλέπει.
Στις 10.30 το πρωί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος θ‘ αναπέμψει επιμνημόσυνη δέηση στο ναό της Αναστάσεως, δίπλα στον ανδριάντα του ήρωα. Στη συνέχεια οι επίσημοι θα καταθέσουν στεφάνια και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.
Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Νικόλαος Τόμπρος, διδάσκων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Θ‘ ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, καθώς επίσης παραδοσιακοί χοροί από μαθητές.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την παράθεση δεξίωσης από τη Νομαρχία και το Δήμο Παπαφλέσσα στο Πνευματικό Κέντρο του Μανιακίου.
Διαβάστε περισσότερα...

Οι υποψήφιοι για τις εκλογές οργάνων του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Παπαφλέσσα


Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ και στη Μεσσηνία για να εκλέξουν τα νέα τους όργανα: Τον γραμματέα και τα μέλη της Ν.Ε. και 28 Δημοτικών Οργανώσεων του κόμματος, τα μέλη της Ν.Ε. Νεολαίας, τους
γραμματείς και τα μέλη τριών Τ.Ο. της Νεολαίας. Θα ψηφίσουν και για την εκλογή των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής Πελοποννήσου.
Οι υποψήφιοι για τις εκλογές οργάνων του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Παπαφλέσσα
Υποψήφιοι γραμματείς Δ.Ο. Παπαφλέσσα (1 σταυρός):
Γιάνναρης Ευστάθιος του Αθανασίου,
Κωσταράκης Αντώνιος του Θεοδώρου.
Υποψήφια μέλη Συντονιστικής Επιτροπής Δ.Ο. Παπαφλέσσα:
Γιάνναρης Αναστάσιος του Γεωργίου,
Δημόπουλος Ιωάννης του Γεωργίου,
Ζορκάδης Θεοφάνης του Σωτηρίου,
Κωσταράκη Σταυρούλα του Αντωνίου,
Κωσταράκης Κωνσταντίνος του Ιωάννη,
Κωστόπουλος Κωνσταντίνος του Παναγιώτη,
Λάζαρης Παναγιώτης του Χρήστου,
Χρονάς Αθανάσιος του Ιωάννη.
Διαβάστε περισσότερα...

«Γιορτή καρπουζιού Μεσσηνίας» ξεκινά στις 24/5 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας


Οι παραγωγοί της Τριφυλίας διοργανώνουν την «Γιορτή Καρπουζιού Μεσσηνίας» στα Φιλιατρά.
Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 24 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 21 και 22 Ιουνίου στον Αγρίλη Φιλιατρών.
Κατά την έναρξη της γιορτής (24/5) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις 5:30 μ.μ. το απόγευμα στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο.
Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης

6:00 - 6:15 Εμπορία κηπευτικών – οργάνωση αγορών, από τον κ. Γ. Χρυσοχοΐδη (καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών)
6:15 - 6:30 Ο τομέας των οπωροκηπευτικών στην ΕΕ και στην Ελλάδα, από τον κ. Γ. Πολυχρονάκη (INCOFRUIT)
6:30 - 6:45 Εμπειρίες από την διακίνηση και προώθηση του πρώιμου καρπουζιού στις αγορές του εξωτερικού και του εσωτερικού προβλήματα – προοπτικές και σύγχρονες τάσεις, από τον Χρ. Τραγουστή (Εξαγωγέα)
6:45 - 7:00 Το καρπούζι στην περιοχή μας προβλήματα και προσαρμογή στα νέα δεδομένα στην παραγωγή και στις αγορές, από τον Δ. Τάμπαση (παραγωγό καρπουζιού).
Πηγή « Αγρότυπος»
Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέθηκε ύποπτο ηλιέλαιο στην Καλαμάτα

Πάνω από 150 φιάλες ύποπτου ηλιέλαιου, επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο, κατέσχεσαν οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος Αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στην Μεσσηνία.Το επικίνδυνο ηλιέλαιο βρέθηκε σε σούπερ μάρκετ και σε αποθήκη τροφίμων της Καλαμάτας, Διαβάστε περισσότερα...

Η θάλασσα καταστρέφει το νερό της Μεσσηνίας

Από τη νότια Κρήτη έως τα παράλια της Ροδόπης. «Οι περιοχές εκείνες που αντιμετωπίζουν το εντονότερο πρόβλημα είναι εκείνες που έχουν μεγάλες αρδευτικές γεωτρήσεις ή αντλούν νερό από το εσωτερικό της γης για να καλύψουν τις υδρευτικές ανάγκες της περιόδου αιχμής», δηλώνει ο κ. Παναγιώτης Σαμπατακάκης, υδρογεωλόγος, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Μελετών (ΙΓΜΕ).
Για την Δυτική Μεσσηνία λέει ο κ. Σαμπατακάκης.
Η θάλασσα έχει διεισδύσει 1 - 2 χιλιόμετρα στα παράκτια υπόγεια αποθέματα της περιοχής. «Το ιδιαίτερο στην περίπτωση αυτή δεν είναι το πόσο βαθιά έχει διεισδύσει η θάλασσα, αλλά πόσο επιμήκης είναι η ζώνη όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα, η οποία ξεκινάει πλέον λίγο μετά τον Πύργο»,
Τα προβλήματα αυτά, βέβαια, δεν είναι σημερινά.
«Άρχισαν να γίνονται αισθητά ήδη από τη δεκαετία του '70, όταν η μείωση των βροχοπτώσεων οδήγησε σε μια απότομη αύξηση των γεωτρήσεων, τόσο για άρδευση, όσο και για ύδρευση», εξηγεί ο κ. Γιώργος Καρατζάς, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευκρινίζει:
«Αποτέλεσμα είναι το νερό να μην μπορεί αρχικά να χρησιμοποιηθεί για ύδρευση και αργότερα, όσο αυξάνεται η αλατότητα, ούτε για άρδευση, καθώς υποβαθμίζει τα εδάφη. Η ζημιά αυτή μπορεί να αποκατασταθεί, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον 50 χρόνια». Διαβάστε περισσότερα...

Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, Δυναμική παρουσία της Μεσσηνίας

«Σάρωσε» το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο!
Για μια ακόμη φορά οι ειδικοί επιβεβαίωσαν με τον πιο λαμπρό τρόπο την ποιότητα του Μεσσηνιακού ελαιολάδου. Συγκεκριμένα η Μεσσηνία με το βασικό προϊόν της διακρίθηκε στο 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που οργανώθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ύστερα από διαγωνισμό γευσιγνωσίας το Μεσσηνιακό λάδι έλαβε βραβεία 4 χρυσά, 7 αργυρά κι 1 χάλκινο. Συγκεκριμένα συμμετείχαν 65 τυποποιητές από όλη την Ελλάδα και απονεμήθηκαν 41 βραβεία, από τα οποία τα 11 τα πήρε η Μεσσηνία.
Την Επιτροπή αποτελούσαν 11 χημικοί του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αναλυτικά, χρυσά βραβεία έλαβαν: «Ιλιάδα» της εταιρείας ΑΓΡΟΒΙΜ για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, «Εραγό» της Ομάδας Παραγωγών «Νέα Εποχή» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων, «Ελαιόκαμπος» του Αδάμ Μπουλουλή από τους Γαργαλιάνους και «Η Σαμαρίνα» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανδρούσας και περιχώρων.
Όσον αφορά στα αργυρά βραβεία, αυτά έλαβαν:
«Γόνιμον» των αφών Σκιαδά από το Στρέφι,
Ομάδα Παραγωγών «Νηλέας» από τη Χώρα,
Μηλιώνης Ελαιουργική, «Ελαίας Έλαιον» του Κιτσιγιάννη, «Καλλιστώ» του Παντελόπουλου, «Δήμιοβα» της Αγγελικής Τούντας και «Χίλια χωριά» του Πολυζώη.
Τέλος, χάλκινο βραβείο έλαβε το «Έπος Μεσόγειον» Greekpol - Χρήστος Δήμιζας. Διαβάστε περισσότερα...

14.5.08

Ομόλογα τα λεφτά των πυροπλήκτων

Επιτέλους ευρέθησαν τα λεφτά των πυροπλήκτων ,οι οποίοι περιμένουν τόσους μήνες ,κάποια οικονομική βοήθεια από τα χρήματα αυτά.
Τα χρήματα έχουν επενδυθεί σε ομόλογα από το Υπουργείο Οικονομικών ,ιδού και η σχετική ανακοίνωση
http://www.mnec.gr/el/press_office/DeltiaTypou/articles/article0836.html Η ανακοίνωση προήλθε μετά την κατάθεση ερώτησης στην Βουλή πρός τους Υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών από 13 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Μάταια λοιπόν οι πυρόπληκτοι περίμεναν τόσους μήνες γιατί η κυβέρνηση φρόντισε να τα αξιοποιήση μπαλώνοντας τρύπες του προυπολογισμού.
Αλήθεια γνώριζαν αυτοί που προσέφεραν τον οβολό τους για τους πυρόπληκτους που θα κατέληγε το βοηθήμα τους?
Και ποιος θα τολμήσει να ξαναστείλει βοήθεια σε μια παρόμοια συμφορά στο μέλλον?


Από το http://press-gr.blogspot.com/

Κατατέθηκε και Ερώτηση στη Βουλή!

Ποιοι βουλευτές την υπογράφουν... . .Για το θέμα της ...εξαφάνισης των 160 εκατομμυρίων ευρώ από το λογαριασμό των πυροπλήκτων κατατίθεται σήμερα και Ερώτηση στην Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομίας και Εσωτερικών, από 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσά τους και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Ρέππας, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατάθεση της Ερώτησης. Οι άλλοι βουλευτές είναι: Μ. Καρχιμάκης, Γ. Κουτσούκος, Μ. Κατρίνης, Δ. Κουσελάς, Λ. Γρηγοράκος, Γ. Δριβελέγκας, Κ. Σπηλιόπουλος, Π. Μπεγλίτης, Χ. Τσιόκας, Γ. Μανιάτης, Απ. Κατσιφάρας και Β. Παπαχρήστος. Ζητούν να μάθουν ποιος ήταν ο προορισμός των εκταμιεύσεων και να κατατεθούν στην Βουλή αναλυτικά στοιχεία για τη διαχείριση του συνολικού ποσού δωρεών με την αναλυτική κίνηση του λαγαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος.
(Η Ερώτηση που κατατέθηκε και το πλήρες κείμενο της βρίσκεται εδώ). Διαβάστε περισσότερα...

Ενωση Αντικαποδιστριακών Δημάρχων


ΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΑΙΠΕΙΑΣ
Ενωση Περιφερειακών ΟΤΑ Ελλάδας κατά του “Καποδίστρια 2”, στην οποία μετέχεΙ
και ο Δήμος Αίπειας, ιδρύθηκε χθες στην Αθήνα σε συνάντηση δημάρχων από διάφορες περιοχές της χώρας. Ο δήμαρχος Αίπειας Νίκος Αναστασόπουλος μετέχει, μάλιστα, στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή, μαζί με τους δημάρχους
Αιγείρας, Βελβεντού, Βραχασίου και Πανόρμου. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση,
σκοπός της Ενωσης είναι: «Η παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο για την αναγκαιότητα ή μη του Β’ Καποδίστρια. Η καταγγελία τηςΚΕΔΚΕ για το γεγονός ότι ψευδώς ισχυρίζεται πως ο Β’ Καποδίστριας αποτελεί καθολικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μονόδρομο.
Η ανάδειξη του προφανούς ότι περαιτέρω συνενώσεις στην ύπαιθρο σημαίνει κατάργηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιβολή της ετεροδιοίκησης. Διάψευση ότι οι Καποδιστριακές απόψεις αποτελούν Ευρωπαϊκές λογικές. Διεκδίκηση προσαρμογής των θεσμικών πλαισίων λειτουργίας στις δικές μας ανάγκες».
Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται πως «είναι ολοφάνερο ότι οι καταχρεωμένοι αστικοί δήμοι δεν αποτελούν πρότυπο για τους δήμους της ελληνικής υπαίθρου».
Οι δήμοι που ίδρυσαν την Ενωση καλούν όλους τους δήμους της περιφέρειας να ενταχθούν σ’ αυτή, στη νέα συνάντηση που θα γίνει στις 23 Μαΐου στις 11 το πρωί, στην Αθήνα, στην αίθουσα της “Αδελφότητας των Τηνίων” (Α. Φωτήλα 40 και Λεωφόρο Αλεξάνδρας 52, απέναντι από το Πεδίον του Αρεως).

( Από το Blog του Πύλιου συμπατριώτη μας Μιχάλη Λαγουδάκου)
http://pylos-navarino.blogspot.com/
Διαβάστε περισσότερα...

Λάδι ο κατήφορος δεν έχει τέλος


Εξανεμίστηκαν, πριν καν ακόμη πάρουν σάρκα και οστά, οι όποιες ελπίδες για ανάκαμψη των τιμών παραγωγού για το ελαιόλαδο, αφού η κάμψη των τιμών στην ισπανική αγορά συμπαρέσυρε και τις ελληνικές τιμές. Η μικρή αύξηση στις τιμές των Ισπανών ελαιοπαραγωγών – πάνω στην οποία βασίζονταν οι ελπίδες για ανάκαμψη των τιμών στην εγχώρια αγορά – διήρκησε μόνο λίγες ημέρες.
Μετά, η ισπανική αγορά υποχώρησε εκ νέου και οι τιμές παραγωγού (ex factory) για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα διαμορφώθηκαν στα 2,50 ευρώ το κιλό, για τα παρθένα στα 2,35 έως 2,40 ευρώ και γύρω στα 2,25 ευρώ το κιλό για τους βιομηχανικούς άσους.
Ύστερα από την εξέλιξη αυτή και η ελληνική αγορά αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα και ήδη οι τιμές τις οποίες καταβάλλουν οι ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί κυρίως της Κρήτης στους ελαιοπαραγωγούς για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κινούνται πλέον στα επίπεδα των 2,50 ευρώ το κιλό.
Το αξιοσημείωτο, πάντως, για την ελληνική αγορά είναι ότι, σε μια ελαιοκομική περίοδο όπως η τρέχουσα 2007-8, που μαζί με τα αποθέματα της προηγούμενης περιόδου η συνολική παραγωγή μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τους 200.000 τόνους, τα αδιάθετα αποθέματα – τώρα που πλησιάζουμε στο τέλος της περιόδου – να υπερβαίνουν τους 80.000 τόνους.
Από πλευράς εξαγωγών η Ισπανία έχει εξάγει μέχρι τώρα περί τους 350.000 τόνους ελαιολάδου, η Τυνησία περί τους 145.000, ενώ η ελληνική επίδοση είναι της τάξης των 25.000 τόνων.
Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαική Ενωση 89,7 εκατ. € για τις πυρόπληκτες περιοχές


Ομόφωνα εγκρίθηκε από την επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χορήγηση κοινοτικής ενίσχυσης 89,7 εκατ. Ευρώ στη χώρα μας από το ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την κάλυψη μέρους των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού.
Τώρα, το μόνο που απομένει για τη χορήγηση των χρημάτων, είναι η τυπική έγκριση από το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ εντός του προσεχούς μηνός αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την εκταμίευση του εν λόγω ποσού, ώστε να χρησιμοποιηθεί στην αποκατάσταση των υποδομών στις πυρόπληκτες περιοχές.
Διαβάστε περισσότερα...

13.5.08

Στεγνώνουν οι αντλίες


Η περιοχή μας ακόμα αντέχει στην τροφοδοσία του στόλου των οχημάτων με βενζίνη ,σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας που η διάθεση της έχει σταματήσει πρίν από ημέρες ,εξαιτίας της απεργίας των οδηγών των ιδιωτικών βυτιοφόρων και φορτηγών.
Πολλοί οδηγοί πηγαίνουν από πρατήριο σε πρατήριο προκειμένου να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους αφού όσα έχουν ακόμα αποθέματα θα μπορούν να εξυπηρετούν τους οδηγούς για ένα ακόμα τετραήμερο το πολύ.
Διαβάστε περισσότερα...

Η ενεργοποίηση δικαιωμάτων στην Πύλο

Από το υποκατάστημα Πύλου της ΕΑΣ Μεσσηνίας ανακοινώθηκε το πρόγραμμα ενεργοποίησης ως εξής:
Τρίτη 13 Μαΐου: Κορυφάσιο Λ-Ο, Ευαγγελισμός,Μεσοπόταμος.
Τετάρτη 14 Μαΐου: Χατζή Α-Κ, Χαραυγή, Πετρίτσι.
Πέμπτη 15 Μαΐου: Χατζή Λ-Ο, Καλοχώρι, Μηλιώτη.
Παρασκευή 16 Μαΐου: Χανδρινού Α-Κ, Βλάση, Μεταμόρφωση.
Σάββατο 17 Μαΐου: Χανδρινού Λ-Ο, Καινούργιο Χωριό, Πλατανόβρυση.
Δευτέρα 19 Μαΐου: Πύλος Α-Κ, Σχινόλακα,Κρεμμύδια Α-Κ.
Τρίτη 20 Μαΐου: Πύλος Λ-Ο, Γιάλοβα, Κρεμμύδια Λ-Ο.
Τετάρτη 21 Μαΐου: Σουληνάρι, Μανιάκι, Μαργέλι, Παπαφλέσσα.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Δήμος δεν έχει καμμία σχέση

Περικλής Ψώνης στην << Ελευθερία>>
Ο ΔΗΜΟΣ Παπαφλέσσα δεν έχει καμιά σχέση με το έργο της βελτίωσης –
διαπλάτυνσης του δρόμου Καζάρμα – Τουλούπα Χάνι, το οποίο είναι νομαρχιακό. Αυτό ξεκαθάρισε χθες, επικοινωνώντας μαζί μας, ο δήμαρχος Περικλής Ψώνης, με αφορμή ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ότι οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι - ιδιοκτήτες του Βλαχόπουλου μπορούν να ενημερώνονται και από τον μηχανικό του δήμου. «Είναι νομαρχιακό έργο, δεν έχει σχέση ο δήμος», είπε ο κ. Ψώνης και σημείωσε:

«Εμείς δεν έχουμε τις απαλλοτριώσεις, δεν έχουμε χαρτιά, δεν ξέρουμε από πού θα περάσει ο δρόμος». Και έστειλε τους ενδιαφερόμενους, τους δημότες που προφανώς αντιδρούν, στον αρμόδιο φορέα, τη Νομαρχιακή
Αυτοδιοίκηση. Από τις εξηγήσεις του δημάρχου φαίννται και οι αντιδράσεις του κόσμου.

Γ.Σ Διαβάστε περισσότερα...

12.5.08

Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στο Ταίναρο


Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, 7 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Ο σεισμός προερχόταν από 225 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αθήνας και το επίκεντρο εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρου.
Η δόνηση έγινε αισθητή στην Καλαμάτα, τη Σπάρτη και άλλες περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, χωρίς να προκληθεί ιδιαίτερη ανησυχία ή να προξενηθούν ζημιές.
Διαβάστε περισσότερα...

Με το τετραψήφιο νούμερο 1510 θα μπορείτε να επικοινωνείτε με τον ΟΓΑ

Με τον τετραψήφιο αριθμό 1510 θα λειτουργεί το «νέο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΓΑ».
Το νέο κέντρο, είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, εξυπηρετεί εισερχόμενες κλήσεις των συναλλασσομένων με τον Οργανισμό πολιτών για την παροχή εξατομικευμένης πληροφόρησης από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8.00 έως 15.00.
Διαβάστε περισσότερα...

Πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες στο Βλαχόπουλο

Αρχίζει από σήμερα η διαπλάτυνση στο Καζάρμα - Τουλούπα Χάνι στο κομμάτι του δρόμου μέσα στο Βλαχόπουλο , από το πρατήριο βενζίνης Καυκά έως την οικία Λάμια - Περικλή.Οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι και τις 25 του μήνα.
Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας καλούν τους παρόδιους ιδιοκτήτες
για οποιοδήποτε ερώτημα ή αίτημα να απευθύνονται είτε στον μηχανικό του
Δήμου Παπαφλέσσα (τηλ.27220 84720, 27220 84095) είτε στον μηχανικό
του εργολάβου (τηλ.27210 24140, 6978- 331989) ή στον επιβλέποντα της Νομαρχίας Δ. Καλ-δή (τηλ. 27210 44305).
Διαβάστε περισσότερα...

Το Ιδρυμα Ογκολογίας στο Δήμο Παπαφλέσσα

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση των γυναικών που επισκέφτηκαν την κινητή μονάδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας - η οποία ολοκλήρωσε τον πληθυσμιακό έλεγ-
χο στο Δήμο Νέστορος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Από Σήμερα 12/05/2008 η κινητή μονάδα βρίσκεται στο Δήμο Παπαφλέσσα, ( Μπροστά από το Δημαρχειο ) καλώντας όλες τις γυναίκες να εξεταστούν δωρεάν, μ‘ ένα απλό τηλεφώνημα για ραντεβού στα 27210 93319 και 2721097196.
Το σημαντικό αυτό έργο συνεχίζεται μέσω του προγράμματος “Η Ελλάδα κατά του καρκίνου“, όλα τα έξοδα του οποίου καλύπτονται πλήρως από το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο.
Διαβάστε περισσότερα...

9.5.08

Καποδίστριας Νο 2 Τέλος Μαίου ο χρησμός

Τέλος Μαΐου η πρόταση της Κυβέρνησης
Το Φθινόπωρο το σχέδιο νόμου στη Βουλή
Αμέσως μετά τα συνέδρια της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ, δηλαδή στα τέλη Μαΐου, θα καταθέσει επίσημα η Κυβέρνηση την πρόταση της για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Όπως τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που ειχε με τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή «από τη στιγμή κατά την οποία θα ολοκληρωθούν αυτά τα δυο συνέδρια και θα έχουμε τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα υπάρξει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και θα κατατεθεί η τελική θέση της Κυβέρνησης πάνω στο θέμα αυτό».
Διαβάστε περισσότερα...

8.5.08

Σε λειτουργία ο νέος αγωγός υδρευσης

Τέθηκε σήμερα σε λειτουργία ο νέος αγωγός ύδρευσης της Μεταμόρφωσης ,το έργο της αλλαγής του αγωγού ήταν να παραδοθεί την Μεγάλη εβδομάδα αλλά για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους επισκέπτες ειδικά στο οδικό δίκτυο αποφασίσθηκε αυτή η μικρή καθυστέρηση.
Ο νέος αγωγός είναι διπλάσιας διαμέτρου από τον παλαιό και αναμένεται να επιλύσει το προβλημα της ύδρευσης σε περιόδους αιχμής στο χωριό μας
Εν τω μεταξύ στο στάδιο της μελέτης βρίσκεται το έργο της αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Μεταμόρφωσης που θα ολοκληρώσει το μεγάλο αυτό έργο
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλες οι ζημιές από τον παγετό του Μαρτίου

Μεγάλες είναι οι ζημιές στα ελαιοδέντρα της περιοχής μας σύμφωνα με την εκτίμηση που έκανε ο αρμόδιος γεωπόνος του ΕΛΓΑ που έκανε αυτοψία στην περιοχή του Δήμου Παπαφλέσσα.
Οι ζημιές σε πολλές τοποθεσίες υπερβαίνουν το 60% της φετεινής παραγωγής και ο ίδιος εκτίμησε ακόμα ότι θα επηρεαστεί και η ανθοφορία της επόμενης χρονιάς .

Οι αποζημιώσεις θα δοθούν μέσα από τα ΠΣΕΑ μετά την υποβολή των δηλώσεων των παραγωγών που θα ακολουθήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα Διαβάστε περισσότερα...

Νέα παράταση στο δρόμο Καζάρμα - Τουλούπα Χάνι

Στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου προβλέπεται να γίνει η παράδοση του δρόμου Καζάρμα - Τουλούπα Χάνι ,αυτό αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη στο Διοικητήριο.
Στη συνάντηση που έγινε υπό την προεδρία του αντινομάρχη Στάθη Αναστασόπουλου, ελήφθησαν αποφάσεις για το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στο έργο, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, του αναδόχου και των υπεργολάβων, προκειμένου η πλειοψηφία των εργασιών παρεμβάσεις μέσα στο Πετρίτσι και ασφαλτόστρωση μεταξύ Χατζή - Βλαχόπουλου) να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου, προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου, σύμφωνα με την παράταση. Τονίστηκε πως μπορεί να δοθεί παράταση λίγων
ημερών (έως τα μέσα Ιουνίου), που δικαιολογείται από την καθυστέρηση την οποία προκάλεσαν οι τελευταίες βροχοπτώσεις..
Διαβάστε περισσότερα...

Συνέδριο της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας για τον "Καποδίστρια 2"

Οι συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, στο πλαίσιο του προγράμματος διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας, είναι τα θέμα συνεδρίου που οργανώνει η ΤΕΔΚ Μεσσηνίας στις 7 Ιουνίου, στην Καλαμάτα.
Εν μέσω φημών, σεναρίων αλλά και δηλώσεων γύρω από την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, με το όνομα «Καποδίστριας 2», συνεδρίασε προχθες το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας.
Μεταξύ όσων συζητήθηκαν ήταν και η διοργάνωση γενικής συνέλευσης για το φλέγον θέμα των συγχωνεύσεων των Δήμων, αλλά και η σχετική ενημέρωση των Δημοτικών Συμβουλίων.

Την άποψη ότι είναι δύσκολες οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ, δήμαρχος Παπαφλέσσα Περ. Ψώνης. Ο κ. Ψώνης πρότεινε να δοθούν συγκεκριμένα ερωτήματα στα Δημοτικά Συμβούλια για να μορφωθεί άποψη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν οι αποφάσεις είναι πρόχειρες, δε θα γίνει η μεταρρύθμιση που πρέπει.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας έχουν χωριστεί σε διάφορα «στρατόπεδα»,με απώτερο σκοπό την διατήρηση των κεκτημένων του Καποδίστρια 1.
Διαβάστε περισσότερα...

7.5.08

Περιβάλλον και Πολιτισμός” στο Ανάκτορο του Νέστορα

Εκδηλώσεις και στη Μεσσηνία θα γίνουν από τις 9 έως τις 11 Μαΐου, στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας “Περιβάλλον και Πολιτισμός“ που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις στη Μεσσηνία θα γίνουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας και στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορα
και θα έχουν τίτλο “Το δέντρο της ζωής σε τέσσερις εποχές“ με θέμα το ελαιόλαδο.
Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερες για το κοινό.
Διαβάστε περισσότερα...

Γιορτάζει η Χώρα τον Αγιο Δημήτριο

Τον πολιούχο της Νεομάρτυρα Αγιο Δημήτριο γιορτάζει η Χώρα την Κυριακή.
Το Σάββατο θα ψαλεί μέγας αρχιερατικός εσπερινός μετ‘ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος στον πανηγυρίζοντα ναό, ενώ ανήμερα της γιορτής θα ψαλεί ο όρθρος
και στις 8.30 π.μ. ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος θα χοροστατήσει στην αρχιερατική θεία λειτουργία.
Στις 10.30 π.μ. θ‘ ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας και των λειψάνων του αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης (Αγ. Δημητρίου, Βασ. Παύλου,
Π. Στρατηγοπούλου, Αντωναροπούλου, Καρόλου Μπλέγκεν). Στη συνέχεια θ‘ αναπεμφθεί δέηση στην κεντρική πλατεία, και η λιτανεία θα καταλήξει στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου. Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με τη δεξίωση του δήμου για τους επισήμους στα “Ψαράκια“, στο Κεφαλόβρυσο της Χώρας.
Διαβάστε περισσότερα...

Κλοπή στην Μεταμόρφωση

Χρηματικό ποσό 1100 Ε αφαίρεσαν άγνωστοι από την οικία του Γιάννη Βλαγγαλη στην Μεταμόρφωση ,τις πρωινές ώρες της 2/5/2008.
Εντύπωση προκαλεί η θρασύτητα του ή των δραστών διότι η σύζυγος του Γιάννα βρισκόταν στον κήπο του σπιτιού σε απόσταση 10 μέτρων από την είσοδο του σπιτιού της ασχολούμενη με τον καθαρισμό του κήπου.
Ο ή οι δράστες αφαίρεσαν από την τσέπη του παντελονιού του Γιάννη Βάγγαλη 650 Ε και από την τσάντα της συζύγου του 450 Ε.
Η ασφάλεια Πύλου επιλήφθηκε του συμβάντος και αναζητά τον ή τους δράστες
Διαβάστε περισσότερα...

Ο «Νηλέας» στην «Ελαιοτεχνία»

Στην έκθεση «Ελαιοτεχνία» που θα διεξαχθεί στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού από 23 έως 25 Μαΐου, θα συμμετάσχει η Ομάδα Παραγωγών «Νηλέας». Πρόκειται για έκθεση ελιάς και ελαιολάδου με πολλές θεματικές ενότητες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και παράλληλες εκδηλώσεις. Διαβάστε περισσότερα...

Δηλώσεις Νίκα για Καποδίστρια 2

Οπαδός του ήπιου σεναρίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση και τον «Καποδίστρια 2» εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Μεσσηνίας, Π. Νίκας θα πάμε περίπου στο 1/3 των σημερινών Δήμων.
Κι αυτό απορρέει από συζητήσεις που κατά καιρούς έχω με στελέχη και κυβερνητικούς παράγοντες. Και στη Μεσσηνία, δηλαδή, θα ισχύσει αυτό που προδιαγράφεται και γενικότερα με την αριθμητική μείωση των Δήμων.
Από εκεί και πέρα, για το Δήμο Καλαμάτας ειδικότερα πιστεύω ότι δε χρειάζεται να μεγαλώσει περισσότερο από διευρύνσεις που μπορεί να υπάρξουν. Η έκταση και ο πληθυσμός του είναι αρκετός.
Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος Δήμος ανατολικά μας στην περιοχή της Μάνης και ένας δυτικά της Καλαμάτας, δηλαδή, Θουρία, Άρις, Αρφαρά. Εμμένω σ’ αυτές τις απόψεις και θεωρώ ότι εκφράζουν και άλλες προσεγγίσεις συναδέλφων.
Διαβάστε περισσότερα...

6.5.08

Λάδι από το κακό στο χειρότερο


Οι εξελίξεις στην ισπανική αγορά ελαιολάδου καθορίζουν πλέον την περαιτέρω πορεία της εγχώριας αγοράς και των τιμών του προϊόντος, που συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά.

Η Ισπανία, με βάση εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, θα «κλείσει» την τρέχουσα εμπορική περίοδο με υψηλά αποθέματα, ενώ πλέον αναμένει το φθινόπωρο μια καλή από πλευράς ποσότητας σοδειά.

Τα αποθέματα ελαιολάδου της Ισπανίας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς με βάση τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο Οργανισμός Ελαιολάδου της χώρας, στα τέλη Φεβρουαρίου έφθαναν στους 990.300 τόνους, αυξημένα δηλαδή κατά 12,8% σε σύγκριση με το μέσο όρο των αποθεμάτων των τεσσάρων τελευταίων εμπορικών περιόδων την ίδια χρονική περίοδο.

Στο μεταξύ και με βάση τη μέχρι τώρα ανθοφορία των ελαιόδενδρων στις πρώιμες περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα για μια καλή από πλευράς ποσότητας νέα σοδειά στη χώρα μας.

Όμως, τα αποθέματα που διατηρούν ελαιοπαραγωγοί, ελαιοκομικές Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών και το ιδιωτικό εμπόριο ελαιολάδου παραμένουν αρκετά και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις το μισό λάδι της φετινής χρονιάς.

Γεγονός, που αναγκάζει μερίδα αυτών να προσφέρει στη λιανική λάδι σε τιμές, με μικρή έως ελάχιστη απόκλιση από την τιμή κτήσης (αγοράς από τους παραγωγούς), προκειμένου να μην υποστούν ζημιά και να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα (αγοράς, αποθήκευσης, συσκευασίας κ.α.).
Διαβάστε περισσότερα...

Δασικό χωριό στο Μαγκλαβά ! πότε θα το δούμε?

Κατηγορηματική απάντηση του ΥΠΑΑΤ .
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κατασκευή νέων Δασικών Χωριών εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007 - 2013.
Αυτή είναι η απάντηση που δίνει το ΥΠΑΑΤ, στην ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Σκουλά. Επιπλέον τονίζεται ότι πρόβλεψη υπάρχει μόνο για την βελτίωση της λειτουργικότητας των ήδη κατασκευασθέντων, καθώς και για την ολοκλήρωση της κατασκευής εκείνων που έχουν ήδη ξεκινήσει.
Διαβάστε περισσότερα...

5.5.08

Πρωτομαγιά χωριστοί εορτασμοί στο Βλαχόπουλο

Η διάσπαση του συλλόγου γυναικών στο Βλαχόπουλο είναι πρό των πυλών.
Αυτό φάνηκε καθαρά στον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς που γιορτάστηκε σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις
Η πλευρά της πλειοψηφίας ( πέντε μέλη του Δ.Σ ) γιόρτασαν στην πλατεία του Βλαχόπουλου παρουσία του Δημάρχου Περικλή Ψώνη καθώς η εκδήλωση τελούσε υπό την χορηγία του δήμου Παπαφλέσσα.
Η πλευρά της μειοψηφίας ( τέσσερα μέλη του Δ.Σ ) γιόρτασε στην κορυφή του Μαγκλαβά στον Ιερό Ναό της Παναγίτσας .
Ο γιορτασμός στον Μαγκλαβά ανέδειξε στους επισκέπτες το άθλιο οδικό δίκτυο που οδηγεί εκεί .Οι δρόμοι ειναι σχεδόν αδιάβατοι μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις και αρκετοι κάτοικοι και επισκέπτες που θέλησαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πάλι στο Βλαχόπουλο φοβούμενοι για τυχόν ζημίες στα αυτοκινητά τους. Ελπίζουμε ότι ο δήμος Παπαφλέσσα θα προβεί στα αναγκαία έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου ,προκειμένου η πρόσβαση στο μοναδικού κάλλους φυσικό πνεύμονα της περιοχής μας να είναι απρόσκοπτη
Διαβάστε περισσότερα...

Βροχερό Πάσχα στην Μεταμόρφωση

Με τσουχτερό κρύο, βροχές και καταιγίδες γιορτάστηκε η Μεγάλη εβδομάδα στην Μεταμόρφωση.
Το πλήθος των επισκεπτών όμως ήταν μεγάλο ,την ημέρα του Πάσχα ο ουρανός γέμισε καπνιά και τσίκνα .Οι εγκάρδιοι χαιρετισμοί οι ευχές και οι εναγκαλισμοί γνωστών και φίλων έδωσαν στην Μεταμόρφωση εορταστικό κλίμα
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του χωριού μας με σεμνότητα και θρησκευτική κατάνυξη γιόρτασαν την Μεγάλη Εβδομάδα. Καθ’όλη την διάρκεια της Μ. Εβδομάδας πλήθος πιστών παρακολούθησε τις Ιερές ακολουθίες που κατανυκτικά τέλεσε ο παπα- Βασίλης Γαιτάνηςστον Ι.Ν. των Αγίων Πάντων με τους υπέροχους ύμνους που απέδωσαν άψογα οι ψάλτες του Ιερού Ναού. Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ κατά την λιτάνευση του Επιταφίου σε όλη την διάρκεια της διαδρομής το πλήθος κόσμου ακολούθησε την περιφορά στους δρόμους του χωριού μας ενώ το βράδυ του μεγάλου Σαββάτου στην Ανάσταση μέσα σε μία μαγευτική ατμόσφαιρα από την έλλειψη Δημοτικού φωτισμού ( υπέστη βλάβη από κεραυνό ) από την ρίψη βεγγαλικών έλαβε χώρα και η ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου μας.
Διαβάστε περισσότερα...