ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

17.10.08

Άρχισε το μάζεμα της Ελιάς στο ναδίρ οι τιμές του λαδιού

Με μειωμένη παραγωγή και τις τιμές του λαδιού στο ναδίρ άρχισε το μάζεμα της ελιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Την αρχή έκαναν ( όπως κάθε χρόνο ) οι παραγωγοί της χώρας με την συγκομιδή της Μαυρολιάς .

Ο παγετός που χτύπησε την περιοχή μας τον περασμένο Φεβρουάριο έχει καταστρέψει τα ελαιόδεντρα και η παραγωγή είναι μηδαμινή .

Στην Μεταμόρφωση με μέσο όρο παραγωγής 20.000 τσουβάλια τα περασμένα χρόνια φέτος η κατάσταση είναι απελπιστική οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένουν παραγωγή

8-9000 τσουβάλια δηλ. κάτω και από το μισό της ετήσιας παραγωγής.

Οι τιμές του λαδιού έχουν πέσει στα επίπεδα του 1997 (2.45 Ευρώ το κιλό ). Οι τιμές των λιπασμάτων και των εργατικών στα ύψη .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τιμή ενός τσουβαλιού λιπάσματος από 25 Ευρώ εκτινάχτηκε στα 40 Ε.

Αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα καμμένα ορυκτέλαια που χρησιμοποιούνται για τις …αλυσίδες των αλυσοπρίονων κοστίζουν 2 ευρώ το λίτρο σκεφθείτε το μέγεθος της κατρακύλας των τιμών του υπέροχου λαδιού μας.

Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς και την ηγεσία του συνεταιριστικού μας εργοστασίου είναι η εγκύκλιος που απέστειλε η Νομαρχία Μεσσηνίας για την μετατροπή των ελαιουργικών εργοστασίων από τριφασικά σε δυφασικά λίγες ημέρες πρίν από την έναρξη της λειτουργίας τους.

Η μείωση των εσόδων από την πώληση της πυρήνας καθώς και το κόστος μεταφοράς του πολτού (που θα παράγεται από τα εργοστάσια ) στην ΜΟΛΑΚ στην Καλαμάτα με κλειστά οχήματα θα κάνουν την συνέχιση της λειτουργίας των ελαιοτριβείων προβληματική και στο μέλλον θα τα οδηγήσουν στο οριστικό κλείσιμο.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ‘ότι όσα ελαιοτριβεία συνεχίσουν στο μέλλον την λειτουργία τους να μεταφέρουν το κόστος στους παραγωγούς και τα δικαιώματα από 10% που είναι σήμερα να ανέβουν στα ύψη