ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

17.6.08

Κατάργηση του 42% και πόρους ζητούν οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας για να αποδεχθούν τον Καποδίστρια 2

Τα παραπάνω προέκυψαν στη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας για τη διοικητική μεταρρύθμιση, όπου επιβεβαιώθηκε η ισχυρή βούλησή της για συνολική διοικητική μεταρρύθμιση, με αιρετό περιφερειάρχη και Περιφερειακό Συμβούλιο, με τον περιορισμό του κράτους σε επιτελικό ρόλο και ισχυρούς ΟΤΑ (οικονομικά και θεσμικά). Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, βασική προϋπόθεση επιτυχίας είναι ο ουσιαστικός διάλογος με άμεση κοινοποίηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης, ενώ είναι αναγκαίο η μεταρρύθμιση να έχει ως προϋποθέσεις την παροχή ισχυρών κινήτρων για τις εθελουσίες συνενώσεις και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε συνδυασμό με τα γνωστά και συμφωνημένα κριτήρια για ενδεχόμενη χωροθέτηση των νέων Δήμων και τη διασφάλιση των οικονομικών πόρων.
Ο αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ, δήμαρχος Παπαφλέσσα Περ. Ψώνης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του, ζήτησε να γίνει μελέτη προκειμένου να εντοπιστεί η παθογένεια που υπάρχει, να ακολουθήσει συζήτηση και μετά να ληφθούν αποφάσεις, ενώ, τέλος, ανακοίνωσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε ομόφ ωνα στο να μείνει ο Δήμος Παπαφλέσσα ως έχει.
Ο δήμαρχος Νέστορος Τάσος Τσορώνης τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης για το όφελος των Δήμων και των δημοτών, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συμφωνήσει σε ήπιες συνενώσεις που θα διορθώσουν τα σφάλματα του «Καποδίστρια». Ζήτησε δε να παραμείνει ο Δήμος ως έχει και να γίνει δημοψήφισμα, προκειμένου να αποφασίσουν οι δημότες για τις εξελίξεις.
Ο δήμαρχος Βουφράδος Κ. Κυριακόπουλος τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης, αλλά με την επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων με πόρους και θεσμική θωράκιση και κατά των μεγάλων Δήμων – μαμούθ.