ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

25.6.08

Καποδίστριας 2 Συνέδριο ΚΕΔΚΕ συμπεράσματα


Ολοκληρώθηκαν χτές το απόγευμα οι εργασίες του διήμερου θεματικού συνεδρίου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, με ένα κείμενο συμπερασμάτων του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, που εγκρίθηκε κατά μεγάλη πλειοψηφία.
Σύμφωνα με αυτό, κρίνεται απαραίτητο ·
Να τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για τα εκκρεμή οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ , όπως η εκταμίευση του ποσού των 250 εκ. ευρώ, που αποτελούν μέρος των παρακρατηθέντων πόρων του 2008.
Να αποδοθεί το συμπληρωματικό ποσοστό 40% από τα τέλη κυκλοφορίας στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση (επιπλέον του ποσοστού 50% που αποδίδεται σήμερα).
Να ψηφιστεί διάταξη νόμου για την απόδοση μέρους των παρακρατηθέντων, ύψους 1.700 εκ. ευρώ σε οκτώ δόσεις αρχής γενομένης από το Δεκέμβρη του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009.
Να καλυφθούν όλες οι δαπάνες για τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες.
Να καθιερωθεί ο Β΄ Βαθμός Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας με αιρετούς Περιφερειάρχες και Περιφερειακά Συμβούλια..
Οι συνενώσεις των δήμων να γίνουν με κριτήρια πληθυσμιακά, χωροταξικά, πολιτισμικά και κοινωνικοοικονομικά.
Να υπάρξει ουσιαστική φορολογική αποκέντρωση χωρίς την επιβολή νέων φόρων.

Με βάση τους νέους δήμους που θα προκύψουν από την διοικητική μεταρρύθμιση θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές εκλογές του 2010. Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Παναγιώτης Νίκας που μετείχε στο συνέδριο. Παράλληλα ο κ. Νίκας, αναφερόμενος στα σενάρια για τη Μεσσηνία, εκτίμησε ότι ο νομός μπορεί να αποτελείται από 12 ή 13 δήμους.