ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

14.5.08

Λάδι ο κατήφορος δεν έχει τέλος


Εξανεμίστηκαν, πριν καν ακόμη πάρουν σάρκα και οστά, οι όποιες ελπίδες για ανάκαμψη των τιμών παραγωγού για το ελαιόλαδο, αφού η κάμψη των τιμών στην ισπανική αγορά συμπαρέσυρε και τις ελληνικές τιμές. Η μικρή αύξηση στις τιμές των Ισπανών ελαιοπαραγωγών – πάνω στην οποία βασίζονταν οι ελπίδες για ανάκαμψη των τιμών στην εγχώρια αγορά – διήρκησε μόνο λίγες ημέρες.
Μετά, η ισπανική αγορά υποχώρησε εκ νέου και οι τιμές παραγωγού (ex factory) για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα διαμορφώθηκαν στα 2,50 ευρώ το κιλό, για τα παρθένα στα 2,35 έως 2,40 ευρώ και γύρω στα 2,25 ευρώ το κιλό για τους βιομηχανικούς άσους.
Ύστερα από την εξέλιξη αυτή και η ελληνική αγορά αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα και ήδη οι τιμές τις οποίες καταβάλλουν οι ελαιοκομικοί συνεταιρισμοί κυρίως της Κρήτης στους ελαιοπαραγωγούς για τα πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κινούνται πλέον στα επίπεδα των 2,50 ευρώ το κιλό.
Το αξιοσημείωτο, πάντως, για την ελληνική αγορά είναι ότι, σε μια ελαιοκομική περίοδο όπως η τρέχουσα 2007-8, που μαζί με τα αποθέματα της προηγούμενης περιόδου η συνολική παραγωγή μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τους 200.000 τόνους, τα αδιάθετα αποθέματα – τώρα που πλησιάζουμε στο τέλος της περιόδου – να υπερβαίνουν τους 80.000 τόνους.
Από πλευράς εξαγωγών η Ισπανία έχει εξάγει μέχρι τώρα περί τους 350.000 τόνους ελαιολάδου, η Τυνησία περί τους 145.000, ενώ η ελληνική επίδοση είναι της τάξης των 25.000 τόνων.