ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

16.4.08

Μαύρες ημέρες για το λάδι


Στασιμότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου, μετά τις νέες πιέσεις που ασκούν στην τιμή παραγωγού του προϊόντος οι εκτιμήσεις για μια πλούσια και φέτος σοδειά στην Ισπανία, μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή της Ανδαλουσίας – την περιοχή που παράγει τις περισσότερες ποσότητες του ισπανικού ελαιολάδου.
Εδώ και ένα τρίμηνο η Ανδουλασία «έπασχε» από παντελή έλλειψη βροχοπτώσεων και η συνέχιση της κατάστασης αυτής και το μήνα Απρίλιο οδηγούσε στην παγίωση της εκτίμησης ότι, η φετινή σοδειά ισπανικού ελαιολάδου θα είναι χαμηλή.
Oμως το τελευταίο δεκαήμερο η εικόνα ανατράπηκε, μετά τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή, που ήταν κάτι περισσότερο από πλούσιες, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις τώρα – αν και κάπως πρόωρες – να κάνουν λόγο για μια εξαιρετική και πάλι από πλευράς ποσότητας φετινή σοδειά στην Ισπανία.
Το νέο αυτό σκηνικό οδήγησε στην άσκηση νέων πιέσεων στις τιμές παραγωγού για το ελληνικό ελαιόλαδο, κυρίως από πλευράς του ιταλικού εμπορίου. Οι πιέσεις αυτές μεταφράστηκαν άμεσα σε μια κάμψη της τιμής που δίνει το ιταλικό εμπόριο κατά 10 έως 15 λεπτά το κιλό, απ΄ ότι πριν.
Η πρώτη αντίδραση της ελληνικής αγοράς ήταν το «πάγωμα» κάθε πωλήσεων, ώστε να δοθεί χρόνος για την επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής. Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσουν οι πρόεδροι των 4 ελαιοκομικών Ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών του Νομού Ηρακλείου (Ηράκλειο, Πεζά, Μονοφάτσι, Μεσσαρά), προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν την τιμολογιακή τους πολιτική.
Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και στην Πελοπόννησο, όπου και εκεί οι πιέσεις στις τιμές παραγωγού είναι έντονες και από τα 2,75 ευρώ το κιλό προ εικοσαημέρου, έχουν μειωθεί στα 2,65 ευρώ το κιλό.
Αυτή τη στιγμή στην Ισπανία οι τιμές ex factory του ισπανικού ελαιολάδου κινούνται στα 2,50 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, στα 2,40 ευρώ για το παρθένο και στα 2,35 ευρώ το κιλό για τους βιομηχανικούς άσους.